Era Peralihan Kuasa Mahathir-Anwar Bermula


Era Peralihan Kuasa Mahathir-Anwar Bermula

1. Menyelusuri ciapan komen di pelbagai laman facebook dan portal, dapat dilihat betapa ramainya netizen yang menyambut baik pengumuman Tun Mahathir untuk berundur bila-bila masa dari sekarang.
2. Ia merupakan satu signal yang memudahkan Majlis Presiden Pakatan Harapan untuk memanggil satu mesyuarat khas dan menetapkan tarikh rasmi pengunduran PM7.

3. Indikasi yang ditunjukkan oleh sebilangan besar rakyat turut mencerminkan betapa mereka semua sudah bersedia untuk menyaksikan dan melalui era peralihan kuasa Mahathir-Anwar.
4. Pengunduran Tun Mahathir dalam masa terdekat juga bukan sekadar untuk menyelamatkan PH semata-mata, tetapi memberi suatu nafas baru kepada tanahair. Fokusnya tetap tanahair tercinta.
5. Rakyat akan melihat tempoh 2 tahun yang telah diberikan kepada Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri Interim yang berakhir Mei 2020, adalah satu agenda integriti dalam menepati sebuah janji. Ia satu nilai yang sangat positif untuk Tun Mahathir dalam mengakhiri karier politiknya secara terhormat.
6. Rakyat juga dijangka akan meraikan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri ke-8, juga selaku sosok yang akan menunaikan Harapan Rakyat dengan sebaiknya.
7. Detik Peralihan Kuasa Mei 2020 adalah bertepatan demi survival ekonomi dan sosial negara ke arah yang lebih mapan, seterusnya pelaksanaan Reformasi yang tuntas.
8. Datuk Seri Anwar Ibrahim juga sudah bersedia memimpin negara ini untuk kembali menjadi Harimau Ekonomi Asia sepertimana yang pernah beliau lakukan ketika menjadi Menteri Kewangan dan Pemangku Perdana Menteri suatu masa dulu.
9. Inilah masanya, inilah ruang dan peluang untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim mengembalikan kepercayaan dan harapan rakyat kepadanya sejak sekian lama. Dipulangkan dalam bentuk merakyatkan negara di sebuah negara rakyat.
10. Ayuh bersama kita bersatu merapatkan saf perpaduan sebagai sebuah masyarakat madani, masyarakat yang beradab dalam membangun, menjalani, dan memaknai kehidupan, yang menantikan detik penting permulaan era Reformasi sebenar. Era Anwar Ibrahim, Perdana Menteri Rakyat.
Edy Noor Reduan
Aktivis Blogger

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

Permaisuri Agong tutup Instagram?

  FMT Reporters  - April 20, 2021  Tangkap layar dikatakan daripada akaun Instagram Permaisuri Agong. PETALING JAYA: Pengguna media sosial m...