Saturday, April 4, 2020

Polis terima data 40,000 individu rangkaian jangkitan Covid-19
Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador.
KUALA LUMPUR: Polis menerima data rangkaian penularan Covid-19 melibatkan kira-kira 40,000 individu termasuk individu dikaitkan dengan kluster tabligh daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador berkata data berkenaan diperincikan secara satu persatu oleh pasukan petugas Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) diketuai Pengarah JSJ Bukit Aman Huzir Mohamed bagi mengesan mereka yang berkemungkinan terlibat dengan jangkitan wabak itu.
Beliau berkata hasil data KKM itu, pihaknya mengenal pasti beberapa daerah yang terdapat individu dan kumpulan yang seharusnya perlu tampil membuat saringan pemeriksaan Covid-19.
“Kami membuat analisis daripada data-data itu dengan membantu KKM mengenal pasti sehingga lebih kurang 11,000 ahli tabligh yang menyertai majlis ijtimak di Masjid Sri Petaling, baru-baru ini.
“Daripada data ini, pasukan berkenaan memperhalusi dan menggunakan kaedah tertentu untuk mengenal pasti rangkaian kontak rapat, perjalanan dan siapa yang mungkin dijangkiti mereka yang terlibat,” katanya kepada Bernama di Bukit Aman.
“Kami kenal pasti individu itu termasuklah mendapatkan maklumat lengkap seperti alamat rumah, nombor telefon dan kad pengenalan yang diperoleh daripada pasukan itu untuk kami beri pada KKM untuk hadir membuat saringan pemeriksaan Covid-19,” katanya.
Beliau berkata kebanyakan kumpulan ahli tabligh itu disaring dan pihak polis menyeru orang ramai tidak mengecam dan mendiskriminasi ahli tabligh.
Selain itu, Hamid berkata pasukan berkenaan juga sedang berusaha memperoleh maklumat ahli tabligh yang berada di luar negara dan akan menyampaikannya kepada pihak Jabatan Imigresen atau pihak pelabuhan untuk menunggu kepulangan mereka di lapangan terbang dan pelabuhan.
“Ini bertujuan untuk sahkan kumpulan ahli tabligh yang tiba dan polis akan terus ambil tindakan mengiringi mereka menaiki bas serta dibawa ke pusat kuarantin untuk menjalani kuarantin wajib selama 14 hari,” katanya.
Sebelum ini, dilaporkan pihak penganjur ijtimak tabligh di Masjid Jamek Sri Petaling mendakwa sebanyak 95% daripada kira-kira 11,000 peserta perhimpunan tabligh tampil membuat saringan kesihatan bagi Covid-19.
Susulan itu, polis menubuhkan pasukan petugas melibatkan pegawai dan anggota JSJ di semua peringkat daerah dan kontinjen polis negeri dalam usaha mengesan mereka yang menghadiri perhimpunan itu dari 28 Feb hingga 1 Mac lepas yang kini menjadi kluster terbesar jangkitan Covid-19 di negara ini.


No comments:

Blog Archive

My Blog List

Followers