KKM pantau 3,000 anggota tabligh Masjid Sri Petaling belum disaring

Kementerian Kesihatan berkata, antara sebab Selangor mempunyai jumlah kes positif Covid-19 tertinggi kerana 50% daripadanya ada berkaitan dengan jemaah tabligh yang berhimpun di Masjid Sri Petaling, dan kini menular dalam kalangan pelajar madrasah.

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan (KKM) masih memantau lebih kurang 3,000 jemaah tabligh yang pernah menghadiri perhimpunan di Masjid Seri Petaling.
Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata, antara sebab lebih kurang 3,000 orang masih belum disaring kerana mereka yang keluar negara masih belum kembali sejak hadir himpunan itu.
“Mungkin ada yang tidak kembali lagi, mungkin ada yang keluar negara, contohnya ke Sulawesi dan India. Jemaah itu keluar 40 hari dan tidak balik lagi.
“Kami masih memantau dan kami ada rekod. Diharapkan apabila mereka kembali mereka akan disaring dan dikuarantin untuk tempoh 14 hari,” katanya dalam sidang media harian Covid-19, di sini hari ini.
Noor Hisham berkata, peserta perhimpunan di Masjid Sri Petaling yang sudah disaring setakat ini ialah 19,032 orang dengan bilangan sampel yang diambil ialah 15,970.
“Kes positif untuk jemaah di Masjid Sri Petaling ialah 1,465 kes, manakala 10,213 kes negatif dan kes ‘pending’ (masih belum selesai) ialah 4,292. Masih belum disaring lebih kurang 3,000,” katanya.
Noor Hisham berkata, antara sebab Selangor mempunyai jumlah kes positif tertinggi kerana 50% daripada kes itu ada berkaitan dengan jemaah yang pernah berhimpun di Masjid Sri Petaling, dan sekarang menular dalam kalangan sekolah madrasah.
“Jadi sekarang lihat perkampungan Hulu Langat ada 300 kes positif setakat ini. Di Selangor lebih kurang 600 lebih dan separuh daripada kes itu adalah dari Hulu Langat,” jelasnya.
Beliau berkata, berlaku pertambahan kes di Hulu Langat hari ini dengan 300 kes daripada 287 sebelum ini, di Kampung Sungai Lui ada 90 kes yang 25 berkaitan dengan jemaah di Masjid Sri Petaling dan 65 kes kontak rapat.
Noor Hisham berkata, 18 kes positif Covid-19 dikesan di Menara Plaza One City setakat hari ini.
Beliau menyarankan penguatkuasaan komuniti di setiap kawasan perumahan untuk memastikan kebersihan setempat untuk mencegah penularan Covid-19.
“Kita boleh meningkatkan lagi (penguatkuasaan ini) dan kami juga melihat dengan teliti di kawasan ‘hotspot’. Jika terdapat peningkatan kes sama ada 10, 20 atau 40 kes dalam tempoh 1 hari, itu adalah isyarat untuk kami kuatkuasakan PKP di kawasan itu yang menunjukkan berlakunya transmisi virus,” katanya.

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

Undi Pas Tidak Jamin Islam Didaulatkan (ULANGSIAR)

Oleh: Syed Mohd Al-Amin Tuan Sharif Sebelum Pilihan Raya Umum (PRU) 14 dan jauh sebelumnya pun pada PRU13,12,11 dan 10, malahan sejak ...