Tuesday, February 23, 2010

INI ISU YANG NAK DI PERJUANGKAN.BUKAN CERITA UMNO JUARA RAKYAT YANG TAH APA-APA

Masalah peneroka, generasi kedua Felda dibawa ke Parlimen - Anwar

Tuesday, 23 February 2010 9:36 AM Oleh Roziyah Mahamad

Ketua Pembangkang, Dato Seri Anwar Ibrahim, memberi jaminan bahawa segala masalah yang dirumuskan didalam Konvensyen Peneroka dan Generasi Kedua Felda Kebangsaan akan dibawa ke Parlimen didalam persidangan akan datang.
Beliau menegaskan bahawa segala kepincangan menghadapi peneroka dan generasi kedua felda ini perlu diatasi kerana melibatkan begitu ramai rakyat yang terdiri daripada keluarga peneroka.
Beliau yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat yakin bahawa Kerajaan akan cuba mengatasi satu dua masalah yang dihadapi peneroka memandangkan bahawa peneroka-peneroka sudah semakin bersatu dan berani mengenengahkan masalah mereka, tetapi tidak secara menyeluruh memandangkan bahawa Felda kini sudah menyimpang dari arah tujuan penubuhannya untuk membasmi kemiskinan luar bandar kepada keuntungan kepada Felda sebagai badan korporat.
Dato Seri Anwar berkata demikian dalam perjumpaan hampir satu jam dengan Jawatankuasa Biro Felda.
Pengerusi Biro, Suhaimi Said, telah menggariskan masalah-masalah yang dihadapi oleh Peneroka dan Generasi Kedua kepada Dato Seri Anwar Ibrahim dan Pengerusi Penyelidikan Biro Felda PKR Pusat Rebin, Birham telah menyerahkan Memorandum mengandungi masalah-masalah tersebut dan tuntutan-tuntutan dari Peneroka-Peneroka dan Generasi Kedua.
Anwar yakin bahawa dengan gerak kerja yang bersungguh-sungguh dan dengan semua peneroka yang memahami hak mereka, sokongan kepada calon-calon PR terutamanya di Negeri-Negeri Pahang, Johor, Negeri Sembilan dan Terengganu akan diberikan sepenuhnya.

KUALA LUMPUR : Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, memberi jaminan bahawa segala masalah yang dirumuskan di dalam Konvensyen Peneroka dan Generasi Kedua Felda Kebangsaan akan dibawa untuk dibahaskan ke Parlimen dalam persidangan akan datang.

Beliau menegaskan bahawa segala kepincangan menghadapi peneroka dan generasi kedua felda ini perlu diatasi kerana melibatkan begitu ramai rakyat yang terdiri daripada keluarga peneroka.

Beliau yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat yakin bahawa kerajaan akan cuba mengatasi satu dua masalah yang dihadapi peneroka memandangkan bahawa para peneroka sudah semakin bersatu dan berani mengenengahkan masalah mereka.

Bagaimanapun, beliau berkata, penentangan peneroka Felda itu berlaku tidak secara menyeluruh memandangkan Felda kini sudah menyimpang daripada arah tujuan penubuhannya untuk membasmi kemiskinan luar bandar kepada keuntungan dengan kedudukannya sebagai badan korporat.

Datuk Seri Anwar berkata demikian dalam perjumpaan hampir satu jam dengan Jawatankuasa Biro Felda.

Pengerusi Biro, Suhaimi Said, telah menggariskan masalah-masalah yang dihadapi Peneroka dan Generasi Kedua kepada Anwar Ibrahim dalam pertemuan itu.

Sementara itu, Pengerusi Penyelidikan Biro Felda PKR Pusat Rebin, Birham telah menyerahkan memorandum berhubung masalah-masalah tersebut dan tuntutan-tuntutan daripada Peneroka-Peneroka Generasi Kedua.

No comments:

Blog Archive

My Blog List

Followers