Darurat taktik elak kerajaan PN tumbang

 

In about-turn, PKR's William Leong says wants to run again | Free Malaysia  Today


Proklamasi darurat yang diisytiharkan oleh Perdana Menteri (PM) Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 12 Januari lalu tidak menepati keperluan melawan Covid 19 sebagaimana yang diperkatakan pemerintah.

Ahli Parlimen Selayang, William Leong Jee Keen berkata, darurat tidak mempunyai hubungkait dengan pengawalan Covid kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada Mac 2020 lalu telah terbukti berhasil membendung jangkitan pandemik.

Katanya, darurat dengan menghalang Parlimen daripada bersidang lebih kepada taktik politik selepas pentadbiran PM Muhyiddin kehilangan sokongan satu demi satu Ahli Parlimen Umno, sehingga kedudukan kerajaan Perikatan Nasional (PN) di Parlimen tinggal 109 daripada 220 kerusi.

“Kenyataan Muhyiddin isytihar darurat membuktikan dia tidak lagi mendapat sokongan. Kerajaan PN sebenarnya sudah tumbang dan dengan adanya darurat ia menyelamatkan kedudukan Muyhiddin. Ini adalah politik.

“Mengadakan darurat untuk tangani Covid-19 adalah alasan semata-mata. Kita sudah ada PKP kali kedua. Tidak perlu umum darurat pun,” katanya.

Darurat yang diisytiharkan pada 2 Januari lalu untuk tempoh 7 bulan sehingga 1 Ogos 2021 dan boleh ditamatkan lebih awal sekiranya keadaan pulih lebih awal.

Pemerhati politik menganggap darurat boleh mempertahankan kerajaan Muhyiddin untuk tempoh yang agak lama selepas 3 Ahli Parlimen Umno, Tengku Razaleigh Hamzah, Ahmad Jazlan Yaakub dan Nazri Aziz mengumumkan menarik balik sokongan dari PN.No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

KENYATAAN MEDIA MAJLIS PIMPINAN KEADILAN NEGERI KEDAH

ISU TULAR IKLAN JUDI HARI RAYA : TINDAKAN TEGAS WAJIB DIAMBIL Telah tular dan hangat diperkatakan mengenai satu klip video iklan yang disiar...