HIMPUNAN LAPORAN KERUGIAN- LINK LAPORAN DISEDIAKAN...BANYAK DUIT KITA DISALAHURUS OLEH KERAJAAN LEMAH-RAKYAT MELAKA APA KHABAR KALAU BACA INI ?

 


KERUGIAN 1


Laporan audit: Jabatan Imigresen rugi lebih RM81 juta tak kenakan penalti

Laporan Ketua Audit Negara 2020 menyebut, pemantauan perlu dilakukan oleh Jabatan Imigresen, khasnya berkaitan pelekat PLKS yang rosak, lewat serah dan belum digunakan bagi memastikan ia diserahkan kepada pengguna dalam tempoh ditetapkan dan tidak disalahgunakan.

KERUGIAN 2

Laporan audit: Peralatan RM6.08 juta belum diterima Istana Budaya

17Shares
facebook sharing button 12
twitter sharing button
whatsapp sharing button
email sharing button
Menurut Laporan Ketua Audit Negara 2020, Istana Budaya perlu memastikan peralatan bernilai RM4.79 juta dipasang dan digunakan sepenuhnya bagi mengelakkan peralatan menjadi usang serta tidak dapat digunakan.

KUALA LUMPUR: Istana Budaya belum menerima peralatan yang dibeli daripada sebuah syarikat oleh Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) berjumlah RM6.08 juta, menurut Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2020.


KERUGIAN 3

Tak patuh tataurus kewangan, kerajaan rugi lebih RM620 juta, kata Ketua Audit Negara

106Shares
facebook sharing button 70
twitter sharing button 29
whatsapp sharing button
email sharing button
Laporan Ketua Audit Negara boleh diakses oleh orang awam di laman sesawang http://www.audit.gov.my mulai 10.10 pagi ini. (Gambar Bernama)

KUALA LUMPUR: Ketidakpatuhan kementerian dan jabatan persekutuan terhadap peraturan pengurusan kewangan menyebabkan isu pembayaran tidak teratur, kerugian wang awam dan pembaziran berjumlah RM620.07 juta pada 2020.

Ketua Audit Negara Nik Azman Nik Abdul Majid berkata, daripada RM510.49 juta pembayaran tidak teratur, RM499.19 juta melibatkan bayaran tuntutan perkhidmatan penyenggaraan tanpa pengesahan membabitkan Majlis Keselamatan Negara (MKN)

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

'Masa untuk saya sertai KEADILAN, Generasi muda bosan politik lapuk' - Dr Maszlee

  Sungguhpun Pakatan Harapan (PH) kalah dalam Pilihan Raya Negeri Melaka baru baru ini, namun bagi Ahli Parlimen Simpang Renggam, Dr Maszlee...