INI SEMUA SALAH DAP !!!!....BMF MANA DIA....WOIIII BMF KELAUT...KAH..KAH...KAH.....PADAN MUKA ....KAH...ORANG ULU TEMBELING MAKAN DAUN HUTAN...

 


Bukan hanya ayam, sayur pun naik! Keluh rakyat

Bukan hanya ayam, sayur pun naik! Keluh rakyat

Belum sempat isu harga ayam yang melambung tinggi selesai, pengguna dikejutkan pula dengan harga sayur-sayuran yang naik mendadak sejak, semalam.

Tinjauan ke Pasar Cabang Tiga di sini mendapati harga sayur sawi dan salat kerinting naik mendadak kononnya kerana permintaan yang tinggi sekali gus menyebabkan penawaran sayur itu berkurangan.

Sawi dijual pada harga RM7 sekilogram berbanding RM4 sebelum ini manakala salat kerinting daripada RM4 sekilogram kini meningkat sehingga RM15 sekilogram dan tomato naik RM1 iaitu daripada RM4 kepada RM5 sekilogram.

Peniaga, Siti Khatidah Muda, 46, dari Kampung Bukit Payung, berkata bukan bidang kuasa peniaga untuk menetapkan harga sayur-sayuran yang dijual itu.

“Kami terima daripada pembekal dengan harga yang sudah tinggi justeru mustahil untuk kami mengekalkan harga seperti biasa. Mahu atau tidak terpaksa menjual sayur-sayuran berkenaan pada harga yang sepatutnya sesuai dengan keuntungan yang wajar kami peroleh iaitu RM1 hingga RM2 untuk sekilogram.

“Kami bukan dapat untung besar, hanya RM1 hingga RM2 sahaja malah ada beberapa jenis sayur hanya sedikit keuntungan bersih yang diperoleh,” katanya ketika ditemui hari ini.

Tambahnya, sayur-sayuran lain seperti cili, bayam, timun, petola dan lobak masih kekal dan tiada kenaikan atau penurunan harga sejak Ramadan.

Akibat harga yang meningkat, jualan sayur-sayuran kurang memberangsangkan dan sering tidak habis berbanding biasa. Selepas lebih 20 tahun berniaga, jualan pada Ramadan kali ini paling teruk merosot.

Mohamad Syafiq Mohd Rizal, 25, dari Kampung Wakaf Beruas pula berkata, sawi dan salat kerinting ialah sayur yang paling tinggi permintaannya berbanding sayur lain.

“Belum sempat jam 12 tengah hari, salat kerinting sudah habis terjual biarpun harganya meningkat.

“Jika diikutkan sambutan dan jumlah jualan tidak meriah pada Ramadan kali ini malah faktor banyak kedai makan yang tidak beroperasi menjadi penyebab utama jualan sayur-sayuran merudum,” katanya. No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

Kerana ego, tindakan lembab PN, kita mungkin berdepan PKP 3.0 lebih lama, kata Najib

  FMT Reporters  - May 17, 2021  Bekas perdana menteri, Najib Razak, berkata tanda awal penularan Covid-19 semakin parah jelas kelihatan pad...