Jogho Kelate.
Tak salah nak jadi HERO, tambah-tambah disaat berlakunya sesuatu tanpa diduga.
Saya melihat semua pihak telah mainkan peranan. Kelibat pemimpin bersilih ganti, PMX dah mainkan peranan seawal kejadian, GPM dan Pengerusi MARA pun sudah kedepan, Menteri2 yang berkaitan juga sudah tunjukkan komitmen, MB Selangor hari-hari mainkan peranannya.
Apa yang saya lihat juga, pemimpin pembangkang hadir dengan kritikan, komen sana sini. Kadang suara komen dan kritikan hadir dari meja makan di kediamannya, bukan di Selangor tapi di Kelantan.
Rujuk kenyataan Wan Ahmad Faisal. Kerajaan umum bantuan awal dengan jumlah-jumlah tertentu disampung sediakan penempatan sementara. Pihak swasta umum bagi pinjam kereta, bagi rumah sementara dan sebagainya.
Bantuan awal ni bukan bantuan buat rumah atau bantuan awal persekolahan bantuan awal banjir dan sebagainya.Urusan penempatan sementara, makan minum pula dikelola oleh pelbagai jabatan,swasta dan NGOs.
Bab buat rumah, bantuan baiki rumah itu bab lain, kebiasaan banyak procedure perlu diteliti. Perlu ada report polis dan pendaftaran dan penelitian.
MP Machang boleh lihat contoh keadaan dikawasan Machang.
Harap mana-mana ahli Parlimen, pakai blazer tidak menggambarkan kecerdikan dan kematangan. Perlu tahu cara dan belajar prosesnya baru kita dilihat cerdik. Jangan hentam keromo supaya dilihat hero memperjuangkan nasib rakyat kononnya.

No comments:
Post a Comment