Lima kelebihan Pakatan Harapan (PH) berbanding Perikatan Nasional (PN1.  PH dilihat lebih bersifat pelbagai kaum dan agama sedangkan PN bukan cerminan Malaysia yang sebenar.

2.  PH yang terdiri daripada PKR, DAP dan Amanah mempunyai sejarah panjang bekerjasama menentang Barisan Nasional (BN). Ia bermula dalam Barisan Alternatif (1999- 2004); Pakatan Rakyat (2008-2015). Berbeza PN hanya baru sahaja terbentuk pada akhir bulan Februari 2020 secara bidan terjun.

3.  PH mempunyai dasar bersama dan manifesto bersama yang dibukukan secara bertulis dengan nama Buku Harapan. Manakala PN tidak ada dasar bersama.Tidak ada manifesto bersama.

4. PH mempunyai status undang-undang yang sah kerana ia gabungan politik yang berdaftar dengan Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS). PN pula masih bersifat gabungan yang longgar dan tiada status undang-undang yang sah. PH ada logo yang sama yang didaftarkan dengan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR).

5.  PH sudah ada pengalaman menjadi kerajaan pusat dan kerajaan negeri sekali gus boleh meyakinkan rakyat apabila sampai PRU-15 nanti.

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

Kecoh! Ahli Parlimen PAS bangun bantah kenyataan Akmal- KES 90 JUTA DIAM..