LAGI DUIT HILANG DI ZAMAN TEBUK ATAP

 Panas! Saarani dedah dah bagi RM4 juta pada Perak FC, siapa kata kerajaan negeri tak bantu?

Panas! Saarani dedah dah bagi RM4 juta pada Perak FC, siapa kata kerajaan negeri tak bantu?

Peminat bola sepak Perak tidak sewajarnya menuding jari dan meletakkan seratus peratus kesalahan kepada kerajaan negeri, susulan kegagalan Perak FC membayar gaji barisan pemainnya selama dua bulan.

Menteri Besar, Datuk Saarani Mohamad menegaskan, isu berkenaan gaji pemain dan sebagainya bukan menjadi tanggunggjawab kerajaan negeri sepenuhnya.

Bagaimanapun, beliau berkata pihaknya mengambil maklum mengenai rungutan dan isu tersebut, di samping bersimpati dengan nasib yang menimpa mereka.

“Tidak betul jika mereka kata kerajaan negeri langsung tidak membantu, bila saya mengambil alih jawatan Menteri Besar pada 10 Disember tahun lalu, waktu itu mereka telah tertunggak bayaran kepada para pemain selama dua bulan.

“Saya telah mengambil inisiatif untuk memujuk beberapa GLC untuk membayar (gaji) sebenarnya itu bukan tanggungjawab saya.

“Tetapi saya telah membayar menggunakan GLC untuk dua bulan tunggakan. Selepas itu saya difahamkan mantan Pengerusi PAFA letak jawatan dengan teamnya.

“Kita sudah bantu kira-kira RM4 juta, dulu saya bantu RM2.5juta untuk tertunggak dua bulan dan baru-baru ini lagi RM1.5juta, jadi tidak adil untuk kata kerajaan negeri tak membantu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita di Program Menteri Besar Bersama Rakyat (MESRA) di Parlimen Tanjung Malim, di sini pada Rabu.

Yang turut hadir barisan Exco kerajaan negeri serta komuniti setempat.

Dalam pada itu, Saarani berkata kerajaan negeri tidak hanya boleh menumpukan kepada satu jenis sukan semata-semata, khususnya dalam sudut bantuan peruntukan membabitkan kos tinggi.

“Kalau kata bola sepak memerlukan RM2juta sebulan, takkan nilai ini anda letakkan kepada kerajaan negeri untuk menanggungnya… ini tidak adil.

“Sebab ia duit rakyat, bukan duit Persatuan Bola Sepak atau pungutan tiket.. duit cukai ini saya perlu bagi balik kepada rakyat,” katanya.

Terdahulu, media melaporkan Perak FC berdepan kegagalan membayar gaji pemainnya selama dua bulan.

Sumber memaklumkan genap dua bulan pengurusan Perak gagal membayar gaji pemain.

Jelas sumber, sehingga kini rata-rata barisan pemain Perak masih menghormati kontrak bersama kelab itu dan tidak mahu membuat tindakan secara terburu-buru. 

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

TAKAT SUARA HANGPA MAHIADDIN TARAK DENGAR LAH...MENTERI DIA BANYAK KAYU REPUT...

  Surat terbuka untuk PM: Pengusaha restoran rayu benar makan di kedai FMT Reporters  - May 7, 2021  80 pemilik, pengurus dan chef restoran ...