AKHIRNYA PAS TERTIPU LAGI

Punca perpecahan pimpinan Pas sudah diketahui.Ini kerana ahli yang keluar dan menubuhkan amanah sudah beberapa kali tidak bersetuju dengan Hadi untuk tidak bergantung kepada Umno untuk meluluskan  akta 355 mahkamah syariah yang dijaja oleh ahli Pas sebagai hudud..termasuk lah sehingga nak kapirkan orang yang tak sokong..Malahan walaun tegar terang terang kata Hadi dah bentang..eeerkkkk..bila pulak Hadi bentang..malahan bertegang urat tengkok mengatakan bahawa usul ulamak ini orang biasa tak tahu...tu dia aihh..dasyat sungguh .

Tapi kini tekaan orang ramai yang sudah tidak lagi yakin Pas akan menentang Umno dengan tindak tanduk mereka dan menganggap Pas hanya membawa perpecahan dalam proses untuk nak memecahkan undi dikatakan sebagai parti yang hanya mahu menjadi pembangkang dan mengikut tunjuk orang lain..Dalam pada hadi kata ikut tunjuk orang lain, Pas dikatakan menang di 3 negeri  iaitu kedah ,kelantan Terengganu..Cuma Kelantan kekal namun Terengganu dan Kedah yang dibolot semua oleh Pas dalam mentadbir hanya kekal 1 penggal sahaja.

Malahan usul yang dicadangkan, liku liku jalan nak kena tipu, semua orang dah  tahu dan katakan bahawa Pas kena tipu..Namun Pas dan penyokongnnya tetap tidak percaya dan yakin walau orang ramai kata kena tipu...akhirnya Azalina yang pernah duduk dengan Takiyuddin untuk memberi ruang pada Hadi yang gambarnya dirakam dalam dewan, kini , menyatakan tiada masa....kan dah kena...


Bukan sahaja isu usul 355 ini menjadikan orang ramai tidak percaya.Wakil rakyat duduk diam dalam dewan pun jadi isu, malahan perpecahan dalaman pas dan perpecahan yang juga dikatakan selepas muktamar 2015 secara setandan dari 24 ajk pas pusat, dan ini ada sesuatu disebalik perpecahan itu dan pimpinan Pas tidak lagi dianggap sebagai senjata ampuh untuk menentang Umno/Bn

Image result for azalina othman


Kenyataan Azalina 

Dewan Rakyat mungkin tiada masa untuk tangani rang undang-undang (RUU) persendrian Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, kata menteri bagi hal ehwal Parlimen.

Datuk seri Azalina Othman Said dalam satu wawancara berkata Dewan hanya mempunyai baki 2 hari lagi selepas perbahasan Bajet 2017 selesai, tetapi urusan kerajaan perlu didahulukan.

“Mengikut kalendar, ada 2-3 usul menanti untuk diluluskan selepas perbahasan Bajet selesai,” katanya lapor Sin Chew Daily.

Turut berada dalam agenda adalah usul menggantung Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng selama 6 bulan.

“Kami hanya ada 2 hari untuk selesaikan semua urusan, saya tak tahu sama ada kita ada masa kecuali kita semua bermalam di Parlimen,” katanya.

Sidang Dewan Rakyat dijadualkan berlangsung sehingga 24 November. Sebanyak 6 hari diperuntukkan untuk rang undang-undang dan urusan kerajaan lain, manakala 23 November hingga 24 November diperuntukkan untuk urusan lain.

Hadi mengemukakan usul mendapatkan persetujuan ahli Dewan untuk membentangkan rang undang-undang memperluaskan bidang kuasa jenayah mahkamah syariah.

Usulnya perlu dibahas dan diundi ahli Dewan. Sekiranya usul diluluskan, RUU dianggap sudah dibentangkan tetapi menteri berkaitan perlu kemukakan ia untuk dibahaskan.

RUU itu mahu meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 bagi membolehkan mahkamah syariah negeri melaksanakan sebarang hukuman yang diperuntukkan dibawah undang-undang Islam kecuali hukuman mati lapor FMT

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

VIDEO : Henti politik jahat!, Darurat gagal kawal Covid-19, Siasat bawah jenayah...