Izzah Gesa K'jaan Teliti Semula Gred Gaji Penjawat Awam Sektor Perubatan


Slug : Izzah-PPUM
KUALA LUMPUR 18 OGOS: Pakatan Rakyat menggesa kerajaan agar lebih prihatin terhadap perbelanjaan sektor kesihatan di negara ini dengan mengambil kira aspek penyelarasan semula skim gaji para medik dimana ia perlu dipertingkatkan serta diberi keutamaan sebagai enjin pertumbuhan ekonomi pada masa hadapan.

Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar Ibrahim berkata, ini kerana skim gaji para medik itu kini dilihat tidak berbaloi dengan usaha dan penat lelah mereka dalam memberikan perkhidmatan terbaik kepada pesakit.

“Jika dilihat sistem kesihatan di Malaysia, doktor yang bekerja di pusat perubatan kerajaan memiliki gaji yang rendah berbanding hospital swasta tetapi mereka tetap memberikan perkhidmatan terbaik, begitu juga dengan jururawat mereka. Jadi kita perlu pertahankan mereka.

“Perkara ini juga perlu diambil secara serius kerana pada masa depan nanti, saya fikir sistem kesihatan yang sedia ada perlu peningkatan dari segi perbelanjaan, perkapita dalam perubatan di Malaysia.” katanya selepas menyampaikan sumbangan kepada kira-kira 300 pesakit di Pusat Perubatan Universiti Malaya, semalam.

Dalam pada itu, beliau turut menzahirkan kebimbangan terhadap bidang kesihatan ini di negara ini berikutan kurang mendapat perhatian kerajaan terutamanya dalam penyediaan bajet kesihatan yang semakin berkurangan jika dibandingkan dengan negara-negara lain.

“Saya nampak apabila dalam mana-mana belanjawan Malaysia, perkara pertama dipotong adalah bajet kesihatan. Maka kalau kita pergi ke klinik-klinik farmasi di hospital kerajaan rata-rata banyak ubat-ubatan yang kekurangan kerana mereka menjadi mangsa dalam potongan kepada belanjawan.”

Lantaran itu, beliau meminta kerajaan mengkaji semula perkhidmatan kesihatan yang disediakan oleh pihak kerajaan selama ini yang dilihat terdapat banyak kelonggaran dalam memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

“Dalam mana-mana negara pun, tanggungjawab menyediakan perkhidmatan kesihatan adalah tanggungjawab kerajaan. Maka tidak wujud istilah perkhidmatan kerajaan atau perkhidmatan swasta.

“Khusunya Petronas dengan Prince Court dan sebagainya.”

“Kerana kerajaan perlu jadi pengatur, dia memantau selia bagaimanakah perjalanan perbelanjaan dan gajian pada doktor dan jururawat yang perlu dipertingkatkan sekarang ini.” ujarnya lagi.
No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

Bicara Tokoh bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim | 10 April 2021