KES KAMPUNG BUAH PALA TERLALU RUMIT-PEGUAM

Darshan Singh Khaira who is a lawyer was at the High Chaparral on June 11, 2009. He shared some interesting views on the eviction case faced by the villagers at Kampung Buah Bala or known as High Chaparral. He has been involved in a lot of eviction of squatters and insisted that the Kampung Buah Pala matters are mostly political problems

Menurut Darshan Singh Khaira seorang peguam menjelaskan bahawa ianya adalah masaalah yang berkaitan dengan politik, dan rumit.Menurut beliau pihak pemaju, tanah milik kerajaan dan dijual kepada sebuah syarikat.Ada undang undang yang perlu dijelaskan mengenai kanun tanah selepas 1960.Bagaimana kerajaan Negeri Pulau Pinang dibawah Bn menjualkannya kepada pemaju.

Apa yang menjadi masalah politik lagi ialah bagaimana mahkamah pro kepada kerajaan,bank dan juga pemaju.Semuanya adalah politik.Namun apa yang menjadil lebih rumit ialah ada pemimpin yang datang dan kemudiannya berjanji untuk menyelesaikannya.


Kini pihak kerajaan negeri telah melepaskan tanggungjawab ini kepada TKM1.Menurut Darshan lagi, apabila kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih ,ia pula menjelaskan bahawa perkara ini rumit.Ini yang menyebabkan penduduk menjadi marah kerana janji-janji yang seharusnya diselesaikan dan bukan dengan hanya menjelaskan bahawa ianya rumit.Jika ini dikatakan berlaku sebagaimana yang di jelaskan, maka pentadbiran PR sama sahaja dengan Bn.Jadi jangan dengar kepada janji-janji mulut.

Menurut YB Rayer,masalahnya ialah penduduk sini telah mendiami kawasan ini begitu lama .Mereka tinggal disini sejak 70-ke 80 tahun dulu dan berjanji untuk menyelesaiakan masalah ini sebaik mungkin.
No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

[[LIVE]] 22.4.2021 Permohonan cabar darurat Anwar ditolak mahkamah. Kera...