BANGSA UIGHUR..SIAPAKAH MEREKA.1. Ramai yang telah berkongsi kisah masyarakat Uyghur di Xinjiang yang ditindas. Ramai yang beremosi dengan menzahirkan perasaan marah, sedih, geram dan berbagai-bagai lagi.       

2. Tapi hakikatnya tidak ramai yang mengetahui siap sebenarnya Uyghur? Kalau tuan puan jumpa Uyghur di depan mata mahukah tuan puan tolong mereka. Kalau kami sedang lindungi mereka daripada kezaliman kerajaan China mahukah tuan puan bantu kami membantu mereka dari dizalimi?    

3. Isu Ughyur bukan isu baru. Bukan baru tahun ini mereka dilarang berpuasa, tetapi telah berpuluh tahun. Bukan baru ini mereka dilarang dan dihalang dengan ibadah yang lain, tetapi larangan seperti memakai hijab bagi wanita, larangan bersolat dan berbagai bagai lagi telah berlaku sejak sekian lama.    

4. Tahukan tuan puan bahawa sebenarnya kaum Uyghur itu bukanlah etnik Cina? Dan Xinjiang itu sebenarnya bukanlah sebahagian dari China.

5. Hakikatnya bangsa Uyghur itu ialah satu bangsa tersendiri dan istimewa tiada kaitan keturunan dengan bangsa Cina!! Mahu buktinya? Tuan puan lihat gambar dibawah ini. Tiga orang bangsa Uyghur yang kami selamatkan dan melepaskan mereks daripada sebarang pertuduhan di Mahkamah Perundangan Malaysia. Ini rupa paras mereka tiada langsung rupa paras orang Cina! Rupa mereka hampir kepada rupa orang Turki dan mereka berbahasa Turki bukannya berbahasa Cina.   

6. Tetapi kenapa pulak Xinjiang dan China? Sebenarnya nama asal Xinjiang ialah Turkistan Timur. Turkistan bermaksud tanah orang-orang Turki. Orang Turki mereka berasal daripada sini iaitu Turkistan. Sehingga ke hari ini mereka masih berkongsi bahasa yang sama, agama yang sama dan budaya yang sama, selain wajah mereka juga hampir sama.

7. Turkistan adalah sebuah wilayah Islam, penduduknya ialah bangsa Ugyhur beragama Islam, dan beramal dengan Islam. Turkistan telah dijajah oleh China sejak sekian lama. Namun tahun 1955 Parti Komunis China telah secara rasmi menukar nama Turkistan Timur kepada Xinjiang (bermaksud “The new terittory” iaitu wilayah baru”). Hakikatnya Turkistan itu berbeza dengan China, mereka mempunyai bahasa sendiri, budaya sendiri, malah mereka mempunyai perlambagaan negara sendiri dan bendera sendiri. Bendera mereka berwarna biru sama seperti Turki yang berbendera merah.

8. Mulai tahun itu IDENTITI ISLAM dihilangkan. Nama negara Turkistan Timur ditukar kepada Xinjiang manakala nama penduduk turut ditukar (cth Salahuddin kepada Shalayiding).    

9. Mula tahun itu juga penindasan demi penindasan dialami mereka. Identiti Islam dilarang ditonjolkan seperti larangan menyimpan janggut bagi lelaki, dilarang memakai tudung bagi perempuan. Ajaran Islam tidak dibenarkan diamalkan di sesetengah tempat seperti dilarang solat, dilarang berpuasa, semua itu dilarang dan diharamkan.       

10. Kaum Uyghur turut ditangkap tanpa sebab, dipenjarakan,diseksa dan dibunuh selain kaum wanita pula dirogol.

11. Rekod kerajaan China terhadap Uyghur ini paling buruk sekali berbanding rekod layanan tentera Israel terhadap penduduk Palestine.         

12. Nasib penduduk Uyghur pula lebih malang berbanding penduduk Palestine. Palestine hanya tinggal Gaza yang sekangkang kera, sedangkan Uyghur sudah tidak bernegara. Turkistan pula sudah hilang dari peta dunia.   

13. Kerana itu orang Uyghur ini diibaratkan sebagai Palestine di Asia, hakikatnya lebih teruk dari Palestine.         

14. Selain dari penindasan, pembersihan etnik juga sedang dilakukan. Kaum Han dimaksudkan beramai ramai ke dalam Xinjiang bagi mengurangkan majoriti kaum Uyghur selain membunuh kaum Uyghur.

15. Zalimnya kerajaan komunis China ini lebih zalim daripada kaum Zionis. Bezanya kezaliman Komunis China terhadap Uyghur tidak diketahui pihak antarabangsa kerana polisi tertutup kerajaan Komunis China dengan menyekat access media seperti Facebook, YouTube dan internet.      

16. Malah mengikut rekod hak asasi manusia di peringkat antarabangsa juga menunjukkan bahawa kezaliman kerajaan Komunis China berada ditempat pertama diikuti oleh Zionis kemudian Amerika Syarikat.   

17. Maka adalah menjadi tanggungjawan umat Islam seluruh dunia mendedahkan situasi sebenar masyarakat Uyghur yang ditindas, diseksa, dirogol dan dibunuh di sebuah negara mereka yang dirompak Komunis bernama Xinjiang.

18. Oleh itu, marilah bersama sama kita memperbanyakkan doa agar Allah memelihara mereka dan memberilan keamanan buat mereka selain memberilan ketabahan dan kekuatan kepada mereka menghafapi telanan, cabaran dan rintangan datipada musuh- musuh Islam.         

Amin ya Allah.     

Yang benar. 
Mohd Khairul Anwar @ Abu Akhyar Al Qudsi.      
Peguambela& Peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya.      
Timbalan Presiden Abim Pusat


No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

TUN M: SIAPA PENYANGAK?

   BOB KELANANG Tun M kata dia sedia kerjasama dengan PN di PRU ke 15. Asalkan tidak ada individu yang digelarnya “penyangak". Di...