DENGGI DI TEMERLOH...TANTAWI....."AWAK KAT MANA?"

LAWATI SUARA PAKATAN DAILY.COM


Denggi di Temerloh: Tantawi ‘awak kat mana?’

Denggi di Temerloh: Tantawi ‘awak kat mana?’

Bandar Ikan Patin Malaysia, Temerloh diserang wabak denggi sehingga memaksa pihak Majlis Perbandaran Temerloh menutup tapak pasar malam di Taman Temerloh Jaya bagi mengelak wabak tersebut menulari orang ramai.

Bagaimanapun, menurut penduduk, Ahli Parlimen Temerloh Nasruddin Tantawi yang giat berkempen merebut jawatan dalam Muktamar Pemilihan 6 Jun ini tidak kelihatan turun melawat kawasan.

Sepatutnya ahli parlimen adalah orang pertama yang turun selain ADUN. Kalau Termerloh masih di bawah BN, ahli parlimen BN Saifuddin Abdullah tentu awal-awal lagi sudah muncul muka dalam surat khabar melawat mangsa denggi.


surat 


Ahli parlimen PAS kena lebih kerap turun kawasan dan bukannya mengharapkan pegawai pusat khidmat memberi perkhidmatan.


Lebih dikesalkan, blog Tok Usin Ceroi yang mengaku berada di bawah Tantawi ketika beliau menjadi Ketua Pemuda PAS tidak pula mahu mengajak bosnya turun padang. Sebaik-baiknya media di bawah Tantawi ini diguna mempromosi aktiviti beliau, bukannya menyerang dan memfitnah pemimpin profesional PAS yang dicap sebagai ‘jebon’.

Jebon-jebon pun pemimpin profesional PAS rajin turun padang. Berapa banyak gambar Dr Hatta Ramli angkat kotak bantuan, kayu, khemah dan lain-lain ketika banjir besar melanda Kuala Krai tahun lalu? Sekarang puak ulama mahu semua pemimpin PAS dari kalangan ulama tetapi kalau kualiti buruk yang diangkat maka maut la PAS PRU nanti.

Profesional PAS disanjung bukan kerana mereka pandai mengaji, baca hadis dan sebagainya tetapi kerana jasa kepada masyarakat. Kalau dijemput ceramah di masjid baru datang maka elok lah jadi penceramah bebas, jangan jadi ahli parlimen atau ADUN.

Kepada perwakilan yang akan bermuktamar 4 Jun nanti jangan fikir dua kali sebelum membuang undi, kerana undi akan diberi kepada puak ulama. Tetapi fikirlah 10 kali, puak mana yang lebih diterima rakyat dan boleh menang pilihan raya.

Kalau nak menang muktamar lepas tu sibuk berpropaganda mengecam BN, generasi PAS 1980an lagi hebat. Siap dengan fatwa kafir mengkafir tapi satu kerajaan negeri pun tak ada.

Kalau perwakilan nak walak membuta tuli, maka lepas Jun nanti siap sedia lah berpolitik gaya lama, duduk kedai kopi hentam BN. Itulah gaya ‘tak produktif’ ahli dan pemimpin PAS 1980an dulu.

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

TAKAT SUARA HANGPA MAHIADDIN TARAK DENGAR LAH...MENTERI DIA BANYAK KAYU REPUT...

  Surat terbuka untuk PM: Pengusaha restoran rayu benar makan di kedai FMT Reporters  - May 7, 2021  80 pemilik, pengurus dan chef restoran ...