Respon kepada Dato Che Abdullah Mat Nawi, Jika PRU Segera PH boleh tewas di Kelantan?Tidak tepat pandangan YB.

1. PAS menang besar PRU14 lalu disebabkan faktor besar Pengundi Luar Kerajaan Kelantan dapat ke UMNO. Jadi mereka pilih PAS, tak mahu pilih PH takut pecah undi.

2. Itu selepas Rafizi melalui Invoke keluarkan analisis UMNO akan tawan Kelantan, Terengganu.

3. Kajian badan bebas, pengundi yang menetap dalam Kelantan memang tidak suka akan Pas, tapi muak dengan Umno. PH adalah alternatif, lagi bagus jika PH boleh ambil alih Kerajaan Pusat segera.

4. Pru15, tidak mustahil jadi seperti PRU 2004, dimana PAS mentadbir negeri dengan majoriti 1 DUN sahaja, asal 2 DUN tapi tewas di PRK Pengkalan Pasir. Itu realiti sebenar amarah Pengundi Luar Kelantan.

5. Saat ini, YB mungkin boleh bercakap selesa, sbb YB dah jdi Timbalan Menteri Pertanian 3, dalam Kerajaan PN kuasai federal dan PAS kuasai Negeri.

6. Tapi YB kena ingat, jangkahayat PN cuma berberapa minggu sahaja lagi, sebelum 13 Julai 2020. PH akan buat Undi tidak percaya, PN hanya majoriti 2 Kerusi, bila bila masa boleh tumbang.

7. Isu air di Negeri Kelantan dah jdi No 1, sebelum ini anak perantau tak kisah sangat; sebab mereka balik sekejap sekejap sahaja, tapi kalini mereka balik lebih 2 bulan di Kelantan sbb PKP COVID 19. Semua isu rumah sendiri, isu kampung, isu Majlis Daerah, isu Pejabat Tanah, isu jalan Kg, Isu Politik dan Isu2 kritikal lain mereka dah maklum. Mereka dah maklum dah situasi sebenar.

8. Pas tidak lagi boleh kata Kerajaan Pusat gagal bagi Royalti, gagal benar lulus RUU355, gagal uruskan kes Pil Kuda dan HIV, kes penceraian tinggi, kes pelacuran di sekolah, kes Lebuhraya, Lapangan Terbang, Perlabuhan dll. Kamu dah jdi Kerajaan Pusat.

9. Malah duit RM400 juta sudah dalam tangan, alasan tiada duit sudah tidak praktikal saat Exco boleh kereta Mercedes sebuah seorang, dan elaun 50,000 seorang waktu rakyat kesusahan.

10. PN sekarang dalam krisis, adakah Pas nak bagi kerusi kepada Umno ataupun Bersatu? Politik ‘cas keting’ di Kelantan kita dah tahu. Jika naik PAS, Umno akan cantas, bergitu lah sebaliknya. Mustahil Pas nak serah kerusi DUN kepada UMNO ataupun Bersatu.

Sambil tu saya nak sertakan salinan video akak ni, dia komen pasal Air Kelantan. Beliau perkenalkan diri yang ayah beliau orang Totok Pas, daripada gaya cakap beliau, saya percaya dia ni Anak Perantauan. Boleh dengar sendiri, lagi pun dia pengundi Parlimen YB, terima kasih.

Syam Ghaz

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

Anwar Ibrahim: Malaysia Sekali Lagi Dimalukan Di Peringkat Antarabangsa ...

KENYATAAN MEDIA - 21 April 2021 Malaysia sekali lagi dimalukan di peringkat antarabangsa dalam aspek demokrasi tatkala rekod negara kita me...