Sunday, December 7, 2014

PASMA Untuk Ganti PAS Dalam Pakatan Rakyat-Penubuhan PASMA Kelantan tiada masaalah


Penubuhan PASMA adalah tersangat penting.

Tampaknya kumpulan pro Pakatan Rakyat dlm PAS kemungkinan besar akan mengalami kekalahan teruk dlm pemilihan 2015 kelak.

Makanya, PASMA kelak akan menggantikan PAS apabila PAS keluar PR dan menyertai UMNO atau BN.

Mengikut mereka2 yang berpengalaman, apabila PAS menyertai kerajaan campuran 1972 lepas, mereka yang tidak bersetuju agak ramai. Lebih 40% dari PAS pada masa itu telah tidak bersetuju.

Kesilapannya adalah mereka2 ini mengambil sikap berdiam diri dan bertawaqquf.

Sepatutnya 40% ini keluar dari PAS dan menubuhkan parti Islam yang baru.

Apabila mereka2 ini bertawaquf maka momentum penentangan terhadap UMNO menjadi kendur dlm masyarakat Melayu.

UMNO berjaya membina semula kekuatan mereka dalam keadaan hampir tiada tentangan sama sekali, PASMA kelak akan menjadi wadah yang memastikan momentum penentangan terhadap UMNO diteruskan di kalangan masyarakat Melayu dlm keadaan PAS bersama dgn UMNO.

JAngan mengulangi kesilapan mereka yang menentang penyertaan PAS ke BN tahun 1972 yang lepas.

Dengan mendiamkan diri dan bertawaqquf telah menyebabkan UMNO berjaya membina kekuatan mereka semula.

PASMA akan menghalang UMNO pulih semula walaupun PAS telah menyertai UMNO/BArisan Nasional

TULANG BESI
 
 
 
 

Tiada halangan lancar Pasma Kelantan

Che Ibrahim Mohamed  
Che Ibrahim Mohamed

KOTA BHARU - Naib Pengerusi Pasma Kelantan, Che Ibrahim Mohamed menyatakan pihaknya tidak mempunyai sebarang halangan untuk melancarkan NGO itu di sini tidak lama lagi.

Menurutnya, desas-desus mengatakan Pas Kelantan menolak Pasma adalah tidak benar memandangkan tidak ada ketetapan dikeluarkan dari pihak Pas Kelantan walaupun Mesyuarat Badan Perhubungan parti itu telah diadakan baru-baru ini.

“Mereka (Pas Kelantan) tidak ada kata apa-apa pun tentang pelancaran Pasma ini, malah kita tidak mendapat apa-apa maklumat sebagaimana yang dikatakan oleh sesetengah pihak bahawa Pas Kelantan tidak menerima Pasma di sini.

“Buat masa sekarang ini kita tidak mendapat apa-apa maklumat rasmi mengenai perkara tersebut,”katanya kepada Sinar Harian hari ini.
Beliau diminta mengulas kenyataan Setiausaha Majlis Syura Ulama, Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh yang menasihati penyokong parti supaya tidak terlibat dengan Pasma.
Post a Comment

Blog Archive

My Blog List

Followers