KITA BELUM BENAR BENAR DIHENTAK LAGI-TAPI TUNGGU.

 

RIZAL JAAPAR


kita belum betul2 kena hentak lagi.

mmglah setiap hari kita baca dan dgr rintihan kesukaran hidup, dgn amaran kenaikan harga barang dan inflasi oleh setiap agensi kerajaan. tapi kita tgk org kita molek2 ada aja makan sedap2, travel dan shopping sana sini.

selagi ada gaji, selagi bisness jalan mcm biasa, atau setidaknya selagi masih ada simpanan maka lumrahnya kita akan cuba kekalkan lifestyle kita. itu fitrah...nak suruh downgrade dari makan nasi 3 kali seminggu kepada 3 kali sehari...not easy ya. tekak kita dah bertaraf antabangsa mana boleh selamba2 revert jadi tekak melayu.

cuma saya jangkakan keadaan happy2 ini tak akan kekal lama. setakat ni masih hujan renyai2 dengan acah2 angin ribut. kita cuak2 juga but still within our comfort zone.

sebagai pengguna bijaksana, kita perlu pandai baca ramalan cuaca Ekonomi dan buat persiapan agar tidak terperangkap dan tercicir. sebab bila taufan betul2 dah dtg...dia boleh ratakan bumi kita ini jadi padang jarak dalam sekelip mata sahaja.

tak sukar nak baca petanda2 ni buat org biasa. jika simpanan makin kerap diguna, jika insuran dan komitmen bulanan dah lapse, jika majikan mula kurangkan expenses, potong elaun, kurangkan pekerja, pressure staff dgn mcm2 task bangang, freeze sana sini, dan jika bos2 mulai kejap ada kejap takde...then dah kena mulai prepare contingency plan.

yg first kena tekan apabila Ekonomi gawat adalah pengguna. bukan sebab majikan jahat tetapi kerana ia buffer paling selamat dan mereka pun tengok pengguna masih boleh handle kenaikan harga. pressure utk naikkan harga ini akan berterusan selagi demand berkekalan.

jadi walaupun nilai gaji sama, bebanan pengguna sudah bertambah 20-40% easily dalam tempoh beberapa bulan kebelakangan ini. yg jadi lebihan gaji untuk disimpan dan dilabur kini sudah beralih menjadi belanja hangus tetap. kita barangkali tak sedar pun yg duit expenses ni dah makan duit simpanan kita. kena pulak skrg senang main wave sana wave sini aja.

tanpa kenaikan gaji tahunan atau bonus kerana majikan sudah ikat perut, maka tiadalah loteri untuk beli/renovate rumah, invest, tukar kereta, simpan utk tabung anak atau upgrade insurance.

apa tindakan

terbaik

seterusnya? 

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

AMBOI NUSI...TAK PATUT HANG KATA KE BANG KHAI...DIA BALIK DARI TURKEY BERAPA BILLION WALAUN DOK KATA....DIA BAGI TAU YANG BETOI....TAU LA PARTI HANG NAK PELUK BERSATU DALAM PN- UMNO CERAI HANGPA DAH....

  Sanusi selar Khairuddin ‘haiwan politik’, tak kenang jasa Bersatu Nora Mahpar  - August 9, 2022  Muhammad Sanusi Md Nor menyifatkan Khairu...