KISAH MAHB DIKUASAI BLACKROCK... INI KISAHNYA. CUBA FAHAMINYA.

 

Gini la nak mudah cerita.
Perbincangan untuk jual saham MAHB adalah dengan 𝗚𝗜𝗣. Dah bincang tahun lepas lagi. Tiba-tiba hujung tahun 2023, 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸𝗥𝗼𝗰𝗸 𝗿𝗮𝗻𝗰𝗮𝗻𝗴 𝗻𝗮𝗸 𝗯𝗲𝗹𝗶 𝘀𝗮𝗵𝗮𝗺 𝗚𝗜𝗣. Kita nak buat macamana?


Jadi tak wujud cerita jual kepada BlackRock pun. Jual kepada GIP. Jadi segala urusan, perbincangan, adalah 𝗱𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗚𝗜𝗣 𝗱𝗮𝗻 𝗯𝘂𝗸𝗮𝗻𝗻𝘆𝗮 𝗱𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸𝗥𝗼𝗰𝗸.


Soal 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸𝗥𝗼𝗰𝗸 𝗯𝗲𝗹𝗶 𝘀𝗮𝗵𝗮𝗺 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝗚𝗜𝗣 soal dalaman GIP sendiri. Dan kalau BlackRock ada pegangan pun dalam GIP, segala perkara diuruskan oleh 𝗽𝗲𝗻𝗴𝘂𝗿𝘂𝘀𝗮𝗻 𝗚𝗜𝗣, 𝗯𝘂𝗸𝗮𝗻𝗻𝘆𝗮 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸𝗥𝗼𝗰𝗸.


Dengan penjualan ini, saham 𝗞𝗵𝗮𝘇𝗮𝗻𝗮𝗵 𝗡𝗮𝘀𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗱𝗮𝗻 𝗞𝗪𝗦𝗣 𝗺𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴𝗸𝗮𝘁 𝗱𝗮𝗿𝗶 42% 𝗸𝗲 70%. Makin besar kan? Apahal pulak tak suka MAHB dikuasai entiti lokal?


Bila saham Khazanah dan KWSP dah sampai 70%, maknanya merekalah yang 𝗮𝗸𝗮𝗻 𝘁𝗲𝗻𝘁𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗵𝗮𝗹𝗮 𝘁𝘂𝗷𝘂 𝗠𝗔𝗛𝗕 𝗸𝗲𝗹𝗮𝗸. Apahal pemilik saham minoriti boleh nak kawal pulak?


Oh ok aku dah faham. Walaun dan lebai memang otak terbalik. Dorang anggap minoriti tu lebih berkuasa. Macam 𝗸𝗲𝗿𝘂𝘀𝗶 𝗽𝗮𝗿𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻 𝗹𝗮. Dengan bangga umum 𝗱𝗮𝗵 𝗰𝗵𝘂𝗸𝗼𝗽 𝗷𝗼𝗺𝗹𝗮𝗵. Padahal tak dapat majoriti pun.


Ye la. 8 lebih banyak daripada 22. Sebab tu walaupun judi cabutan khas bertambah daripada 8 kepada 22, lebai dan walaun dakwa PAS berjaya kurangkan judi.


Dalam PN pun, 𝗕𝗲𝗿𝘀𝗮𝘁𝘂 𝗸𝗲𝗿𝘂𝘀𝗶 𝘀𝗶𝗸𝗶𝘁 𝘁𝗮𝗽𝗶 𝗣𝗲𝗻𝗴𝗲𝗿𝘂𝘀𝗶 𝗱𝗮𝗿𝗶 𝗕𝗲𝗿𝘀𝗮𝘁𝘂. Bahkan Gerakan yang 𝘁𝗮𝗸 𝗮𝗱𝗮 𝗸𝗲𝗿𝘂𝘀𝗶 𝗹𝗮𝗻𝗴𝘀𝘂𝗻𝗴 pun boleh kawal siapa boleh jadi calon PAS.


Jelas penjualan MAHB ni 𝘁𝗶𝗮𝗱𝗮 𝗶𝘀𝘂. Kalau jadi isu pun, itu sebab 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 𝘁𝗮𝗸 𝘀𝘂𝗸𝗮 𝗲𝗻𝘁𝗶𝘁𝗶 𝘁𝗲𝗺𝗽𝗮𝘁𝗮𝗻 𝗸𝘂𝗮𝘀𝗮𝗶 𝘀𝘆𝗮𝗿𝗶𝗸𝗮𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗽𝗼𝘁𝗲𝗻𝘀𝗶. Dengki kepada negara sendiri.


Itulah walaun. Lain kali nak pilih pemimpin, pilih yang ada latar belakang akademik yang baik. Tengok ni. Isu mudah pun tak boleh faham. Bikin malu. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.

No comments: