Friday, May 22, 2020

MAHATHIR SELITKAN NAMA ANWAR UNTUK GULINGKAN KERAJAAN PN.Ismail Samad
https://www.reuters.com/article/us-malaysia-politics-mahathir-interview/mahathir-promises-very-big-trouble-for-malaysias-ruling-coalition-idUSKBN22W1WQ

Nama Anwar perlu disebut supaya Anwar sentiasa syok sendiri walau pun beliau sudah banyak kali terpedaya dan ditipu.

Lebih-lebih lagi apabila DYMM Agong bertitah baginda telah minta Mahathir tarik balik perletakan jawatan beliau.Bermaksud, baginda menganggap Mahathir masih lagi dapat sokongan majoriti.

Beliau sepatutnya berbincang semula dengan PH tapi beliau tolak permintaan baginda. Kerajaan PH roboh dan Anwar gigit jari sekali lagi disebabkan oleh keputusan Mahathir itu.

Anwar Ibrahim perlu ketepikan Mahathir yang sudah tidak ada parti. Semakin lama Anwar mengharap dan takut, semakin dalam lubang yang digali.


Video ini adalah titah DYMM Agong di parlimen.

Timbul persoalan, kenapa Mahathir tidak beritahu  orang ramai tentang permintaan DYMM Agong itu?

Dan jika baginda sendiri yang minta Mahathir tidak letak jawatan, ianya bermaksud baginda masih menganggap Mahathir sebagai PM yang mempunyai sokongan majoriti dalam Dewan Rakyat!

Ianya seperti termaktub dalam Perkara 43 (2)(a) Perlembagaan Persekutuan, Yang di-Pertuan Agong boleh melantik seorang Perdana Menteri dalam kalangan Ahli Parlimen, yang Baginda berpendapat mempunyai sokongan majoriti dalam Dewan rakyat.

Tapi Mahathir tetap tidak mahu. Beliau letak jawatan PM dan kabinet serta kerajaan PH gugur secara automatik.

Jika inilah cerita yang sebenarnya, kejatuhan kerajaan PH adalah disebabkan oleh permintaan Mahathir sendiri.


Jika DYMM Agong masih sokong Mahathir, sebab apa beliau begitu mahu meletakkan jawatan?

Tidak lain tidak bukan kerana beliau sudah tidak tahan dengan desakan bagi memenuhi tuntutan agar memberikan jawatan kepada Anwar  dan kuncu-kuncu Anwar yang terlalu mendesak agar diterima pakai janji-janji yang tidak seharusnya di mungkiri oleh Mahathir terhadap Anwar.


No comments:

Blog Archive

My Blog List

Followers