Saturday, February 15, 2014

USAHA MEMBODEK OLEH PEGAWAI PPD BERMULA...ALAHAIIIIIII

Warga pendidik diingatkan usah sertai himpunan mansuhkan PBS

February 15, 2014
Para guru mendakwa sistem PBS membebankan mereka disebabkan aplikasi pengkomputeran itu yang sering tergendala.  - Gambar fail.Para guru mendakwa sistem PBS membebankan mereka disebabkan aplikasi pengkomputeran itu yang sering tergendala. - Gambar fail.Warga pendidik diingatkan supaya tidak mudah terpengaruh dan menyertai himpunan mansuh pelaksanaan sistem aplikasi Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS), pada 22 Februari depan di Putrajaya.
Yang Dipertua Majlis Pegawai Pendidikan Daerah Malaysia (MPPDM) Shafruddin Ali Hussin berkata himpunan berkenaan merupakan dakyah pihak tertentu yang mahu menjatuhkan kerajaan dan menggugat Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) semata-mata, demi kepentingan diri.

"Kita akan ingatkan setiap pengetua dan guru besar melalui infoblast, khidmat pesanan ringkas (SMS), Whatsapp, e-mel dan surat supaya memastikan guru-guru tidak terlibat dalam perarakan," katanya kepada Bernama ketika ditemui pada Majlis Bersama Guru-guru Besar Hulu Terengganu di Kuala Terengganu hari ini.
Selasa lepas, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata KPM akan mengkaji semula dan menangguhkan sehingga April pelaksanaan sistem aplikasi PBS selepas pelbagai aduan diterima daripada golongan guru.

PBS adalah transformasi daripada berfokuskan peperiksaan kepada sistem pentaksiran pendidikan yang lebih holistik.

Bagaimanapun, sejak tahun lepas, para guru mendakwa ia membebankan mereka berikutan sistem aplikasi pengkomputeran itu sering tergendala menyebabkan data pelajar terpaksa dimasukkan pada lewat malam. – Bernama, 15 Februari, 2014.
Post a Comment

Blog Archive

My Blog List

Followers