ANWAR BAGAIKAN PHOENIX BANGKIT DARI ABU


 OLEH: SHAHBUDIN EMBUN

Apabila melihat kembali perjuangan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang terpaksa melalui pelbagai liku dan ranjau, teringat saya akan lagu Phoenix Bangkit Dari Abu nyanyian Datuk M. Nasir.

Antara kata-kata yang terdapat dalam lagu tersebut ialah:

“Di sebalik pahit getir, kemenangan menanti,Bagaikan burung phoenix bangkit dari abu. Bangkit membina satu keindahan baru”

Kisah burung Phoenix ini terdapat dalam pelbagai versi. Apa yang pasti, haiwan mitos ini melambangkan simbol pembaharuan dan kebangkitan. Dua perkataan yang boleh dikaitkan dengan apa yang berlaku pada hari ini.

Tidak keterlaluan jika dikatakan beberapa bulan yang lampau, mungkin hanya para penyokong tegar Pakatan Harapan (PH) sahaja yang masih berharap satu hari nanti gabungan ini akan berjaya dan Anwar akan menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ke-10.

Ketika itu, PH yang telah tewas di Melaka dan Johor merupakan gabungan pilihan ketiga di belakang Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN). Dan jika ada yang masih ingat, setelah kekalahan di Johor dan Melaka, sudah ada suara-suara sumbang yang mahukan sosok badan yang lain menjadi pemimpin bagi Pakatan Harapan.

Ketika itu sudah ada yang mula mempertikaikan adakah Anwar seorang pemimpin yang boleh membawa PH maju ke depan.

Mujurlah saf kepimpinan Pakatan Harapan tidak mudah goyah dan terus memberikan sokongan yang tidak berbelah bahagi kepada Anwar.

Gabungan ini masih yakin dan terus meletakkan kepercayaan kepada Anwar untuk memastikan kemenangan akan berpihak kepada PH.

Kita dapat saksikan dari peringkat awal, bahkan sebelum PRU 15 diumumkan lagi, Anwar serta pasukannya telah bekerja dan berkempen siang dan malam, tanpa mengenal penat lelah . Ini bukanlah sesuatu yang mudah untuk dilakukan.

Apatah lagi ketika di usia 75 tahun, Anwar telah membuktikan yang umur hanyalah sekadar angka semata-mata .

Dan jangan lupa akan Langkah Tambun yang iambil oleh Anwar. Langkah itu merupakan satu tindakan berani Anwar untuk menjadi PM ke-10 dengan menawan kerusi-kerusi yang berisiko tinggi.

Keberanian yang ditunjukkan oleh Anwar telah membuka mata para pengundi untuk memberi kepecyaan kepada Anwar. Langkah seperti ini tidak pernah dilakukan oleh Tun Mahathir yang begitu selesa selama tujuh penggal di Kubang Pasu .

Manakala Datuk Seri Najib pula boleh berbangga dengan kejayaan sembilan penggal di Pekan. Bahkan Datuk Seri Ismail Sabri, Datuk Seri Zahid Hamidi dan Tan Sri Muhyiddin Yasin terus kekal di kerusi selamat masing masing.

Dan ketika Anwar berada di atas pentas semasa berkempen, beliau masih lagi memiliki aura dan ketokohan sebagai seorang pemimpin. Anwar terus menjadi tumpuan utama mereka yang datang, hinggakan sanggup menunggu walaupun Anwar akan tiba agak lewat.

Bagi rakyat yang mendengar ceramahnya, sedikit demi sedikit telah mula memberikan semula kepercayaan kepada gabungan yang diterajui oleh Anwar, sehingga akhirnya telah membuka ruang dan peluang untuk Anwar dimasukkan dalam lipatan sejarah negara sebagai Perdana Menteri yang ke 10.

Jika dilihat pada pengalaman yang dimiliki oleh Anwar, hinggakan beliau dikenali di serata dunia, ternyata beliau mempunyai keupayaan untuk membawa negara keluar daripada ketidakstabilan ekonomi dan politik .

Adalah menjadi harapan negara yang Anwar boleh mengembalikan semula reputasi dan kepercayaan dunia kepada Malaysia hinggakan satu ketika dahulu negara kita pernah dikenali sebagai “Harimau Asia” sempena pembangunan ekonomi yang pesat dan mampan.

Kini Anwar menerajui Kerajaan Perpaduan yang akan menggabungkan beberapa parti politik untuk membentuk kerajaan. Dan perlu diingatkan bahawa tertubuhnya kerajaan ini adalah dengan titah perkenan Yang Dipertuan Agong kepada semua parti politik agar mengutamakan kepentingan negara daripada sebarang kepentingan yang lain.

Sikap tolak ansur mestilah dicari supaya kerajaan yang ditubuhkan ini sentiasa padu dan kukuh untuk menjalin kerjasama serta melaksanakan segala program untuk pembangunan negara dan rakyat.

Dalam hal ini, kita tidak boleh menafikan peranan penting yang dimainkan oleh Presiden UMNO dan Pengerusi Barisan Nasional, Datuk Seri Zahid Hamidi. Zahid telah berjaya membawa secara ‘en block’ kesemua 30 ahli parlimen BN menyokong Anwar sebagai Perdana Menteri ke 10.

Usaha dan langkah yang dilakukan oleh Zahid ini telah membuka jalan kepada Gabungan Parti Sarawak (GPS ) dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) untuk melakukan tindakan yang sama. Hasilnya kerajaan perpaduan ini mendapat sokongan 2/3 majoriti di parlimen .

Ya, satu ketika dahulu, Anwar selalu diejek sebagai ‘PM tepi’ , bahkan diketawakan oleh beberapa musuh politiknya yang menjadikan ungkapan PM tepi sebagai sesuatu yang melucukan.

Namun Anwar tidak menghiraukannya itu. Kini sampai masanya untuk memandang ke depan dan membuktikan segala yang dijanjikan dapat dilaksanakan dengan berjaya.

Dan apa yang lebih penting inilah peluang untuk Anwar mengotakan janji bahawa apa yang diperjuangkan selama ini adalah untuk kepentingan dan kesejahteraan rakyat Malaysia. – (Shahbudin Embun)No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

MENTERI KERAJAAN PERPADUAN TERLALU PERFORM

Suara rakyat untuk kerjaaan perpaduan. Sukar untuk dilihat pada kerajaan sebelum ini. Rakyat berharap agar pemimpin yang ada masa ini dapat ...