GAMBAR LAWATAN DSAI KE BERA 15MEI.2011-JAMUAN MAKAN MALAM ANJURAN DAP

KOMENTAR : Tali Umno untuk menjerut Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk kali kedua semakin mencengkam leher beliau. Proses untuk menghumban beliau kembali ke Penjara Sungai Buloh di mana beliau menghabiskan enam tahun sebelum ini, semakin deras untuk sampai ke garis hujungnya.
Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini memutuskan bahawa pendakwaraya telah mengemukakan bukti-bukti prima facie dan justeru itu Anwar perlu membela diri.
Dalam erti kata lain, bukti pendakwaraya adalah kukuh dan Anwar perlu mengemukakan pembelaan kenapa beliau tidak harus dihukum.
Pada masa sama, Polis juga bergerak laju membereskan siasatan video lucah terhadap Anwar.
Kenyataan terbaru Timbalan Ketua Polis Negara Khalid Abu Bakar ialah kini ada bukti dari Amerika Syarikat video itu tulen dan pelakunya sudah dikenal pasti.
Jelas ranjau perjuangan Anwar menempuhi liku-liku yang begitu perit lagi mencabar pada hari-hari mendatang.
Rencana ini tidak boleh memperinci keputusan Hakim Zabidin Mohamad Diah kerana batasan undang-undang mengenai kes yang masih dibicarakan di mahkamah.
Terlalu banyak pun sudah ditulis sebelum ini mengenai “kewibawaan” pengadu Saiful Bukhari Azlan, keterangan pakar-pakar, bukti yang diperolehi polis secara tipu helah dan bermacam-macam lagi.
Cukup sekadar merumuskan Hakim tidak mendapati sebarang cacat cela dalam kes pendakwaraya. Hujah-hujah yang diberikan oleh Zabidin begitu mirip dengan penghakiman yang diterima oleh Anwar kali pertama beliau menghadapi tuduhan sama pada tahun 1999.
Dalam kes terbaru, sebagaimana pertuduhan pertama Anwar sudah pun dibebaskan oleh Mahkamah Rakyat yang arif menilai sendiri segala “bukti-bukti” yang dibawa oleh polis dan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail.
Dalam menyediakan pembelaan diri sebagaimana yang dikehendaki oleh Zabidin, Anwar kini terpaksa menghadapi pusingan baru dengan Polis dan Gani Patail berhubung dengan video lucah Datuk T.
Setakat ini belum pasti tuduhan apa yang akan dibawa oleh Gani terhadap Anwar bersabit video fitnah itu yang sudah diedarkan di masjid-masjid, pasar malam dan rumah-rumah selain terpancar di Internet.
Tetapi yakinlah, tuduhan akan tetap dibuat, berasaskan ketekunan Gani meminta polis berulang kali untuk menambah “bukti-bukti” dan keterangan bersabit video itu.
Lebih sebulan telah berlalu, namun pihak yang menayangkan video itu pada 21 Mac lalu – Ahli Majlis Tertinggi Umno Tan Sri Rahim Thamby Chik, bekas bendahari
Perkasa Shuib Lazim dan ahli perniagaan Shazryl Eskay masih bebas untuk menabur fitnah ke sana ke mari.
Segala ‘lakon layar” yang sedang dan bakal dipersembahkan oleh Umno-BN dengan tujuan tertentu dan dengan memperalatkan institusi awam seperti polis, Pejabat Peguam Negara dan badan kehakiman masih berterusan.
Untuk makluman umum, Ketua Hakim Negara adalah Tun Zaki Azmi, bekas penasihat undang-undang Umno dan ahli Lembaga Displin parti itu. Zaki dilantik menjadi Ketua Hakim Negara setelah hanya setahun berkhidmat sebagai hakim Mahkamah Persekutuan.
Umno-BN menjangka “lakon layar” arahannya akan berakhir dengan Anwar dihumban ke penjara dan kredibilitinya tercalar dengan tuduhan liwat dan video lucah. Ini akan melemahkan Pakatan Rakyat dan membolehkan Umno-BN mencapai kejayaan gemilang pada PRU akan datang.
Namun manusia merancang….kesudahan lakon layar adalah ditangan Maha Esa. Kegigihan Anwar mengharungi detik-detik getir yang menjelang adalah juga sebahagian daripada ujian Allah.
Keputusan Mahkamah Tinggi hari ini dan fitnah video lucah yang cuba dipalitkan kepada Anwar hanyalah lagi satu lapisaan dugaan yang terpaksa di tempuhi oleh Anwar dan Pakatan Rakyat dalam menamatkan pemerintahan sebuah parti yang kian terdesak dengan kemungkaran yang kian terdedah.

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

TAKAT SUARA HANGPA MAHIADDIN TARAK DENGAR LAH...MENTERI DIA BANYAK KAYU REPUT...

  Surat terbuka untuk PM: Pengusaha restoran rayu benar makan di kedai FMT Reporters  - May 7, 2021  80 pemilik, pengurus dan chef restoran ...