Harga minyak masak : Konsep tawazun dalam dasar penstabilan harga minyak kerajaan PH (DULU AUNCAI DOK GELAK..RATIP..SEKARANG DIAM MEMBISU)

 


Harga minyak masak : Konsep tawazun dalam dasar penstabilan harga minyak kerajaan PH


1- Bukan hanya harga komoditi Sawit dan Besi, Hari ini Harga minyak Dunia juga berada pada paras tertinggi, Harga minyak dunia pada ukuran Brent hari ini berada pada paras USD 72, Jika diukur pada harga pasaran, Harga petrol RON 95 sepatutnya dijual pada harga RM 2.50-2.60..Tetapi kekal pada harga RM 2.05…Pada harga ini Kerajaan terpaksa memberikan subsidi lebih RM 3 Billion setahun..

2- Kenapa harga RON 95 kekal ? Itulah dasar yang diperkenalkan dalam Manifesto PH, Iaitu dasar Penstabilan harga minyak.. Yang memomokkan ” hari ini perintah, Esok turun harga minyak” hanya mainan Jahat politik PAS dan UMNO memetik ceramah dalam kempen PRU 13.. hari ini Kerajaan PN mengekalkan dasar yang sama yang diperkenalkan dalam manifesto PH pada PRU 14.. Biarpun harga minyak Dunia tinggi, Harga dipasaran, kepada rakyat adalah stabil dan terkawal..

3- Sebenarnya Dasar Penstabilan harga minyak lah menyebabkan harga barangan, Keperluan asas ketika zaman PH stabil.. Tidak ada kenaikan yang mengejutkan .. hatta ketika permintaan memuncak ketika perayaan keatas semua barangan. Bukan sekadar harga keperluan asas, Hatta semua produk Industri..

Logiknya zaman yang banyak kedai makan dibuka, Banyak kenduri kendara dan perayaan lah harga akan melambung tinggi disebabkan permintaan, Malangnya pesta kenaikan harga barang berlaku zaman PN, ketika ekonomi ditutup..

4- Suatu ketika ada kejutan peningkatan harga telur akibat virus avian influenze H5 dan H7 (selsema burung), Banyak ladang terpaksa menghentikan pengeluaran, tetapi Menteri Pertanian pada waktu itu Sallehudin Ayyub dan Menteri KPDN Saifuddin Nasution cukup responsif, Ketika itu segera diberikan subsidi 2 sen setiap telur biarpun ianya atas faktor yang luar jangka..

Biarpun masa tu penurunan 2 sen menjadi bahan ejekan UMNO dan PAS, Itulah sikap bertanggungjawab Menteri, Menteri tak kata harga itu munasabah..

5- konsep Penstabilan itu di dalam Islam itu menepati konsep Al-Tawazun yang membawa maksud keseimbangan..Al-Tawazun (التوازن ) berasal daripada perkataan (توازن – يتوازن – توازنا ) yang bermaksud seimbang dalam sesuatu timbangan atau sesuatu urusan, Bukan hanya dalam Siyasah hatta Muamalah(Iqtisad/Ekonomi).

Hatta perkataan bahasa arab menyentuh ekonomi diambil daripada iqtisad yang berasal dari qasad yang membawa maksud kesederhanaan atau pertengahan..

6- Apa peranan Kerajaan dalam mengimbangi antara 2 Keperluan, Industri dan Rakyat..Begitu juga kepentingan Petani. Ianya perlukan kebijaksanaan Kerajaan dan pemimpin, Atau pertimbangan yang tepat.. Dan dasar Penstabilan Kerajaan PH itu terbukti berjaya.

7- Kerajaan terpaksa mengambil jalan tengah Melihat keperluan semua Pihak, Perkataan tawazun itu sendiri hampir kepada maksud “wasatha” yakni pertengahan ,wasathiyah mengikut pandangan Ulama secara etimologi ianya membawa maksud :

وَسَطُ الشَّيْءِ مَا بَيْنَ طَرْفَيْهِ

sesuatu yang berada (di tengah) di antara dua sisi

8 – Menyentuh soal harga minyak sawit, Tidak ada siapa persoal hak 3 juta penanam dan Peneroka Sawit.. Kenaikan harga minyak dan Komoditi hari ini tidak berkait dengan Kerajaan, ia disebabkan pengeluaran ketika ini rendah dikala pendemik dalam keadaan permintaan tinggi, ia melibatkan kenaikan hampir semua komoditi.. Yang Penting bagaimana Kerajaan mengawal kenaikan harga barang.

Sebagai contoh Bila permintaan kepada barangan Latex dan berlaku kenaikan keuntungan dan saham syarikat Berkaitan ia bukan faktor Dasar Kerajaan.. Ia disebabkan Permintaan tinggi disebabkan Pandemik..

9 – Itu sebab aku cukup marah bila ada yang kata, Kerajaan PH dulu tidak reform, Bagi aku.. pengurusan Negara pada zaman PH adalah yang terbaik biarpun tak sempurna, Kita dalam fasa pengstrukturan dan pemulihan Ekonomi. Kerajaan PH hanya diburukkan dengan permainan dan sentimen Perkauman.

10- Pelik bagaimana Menteri yang dulu jaguh dalam PAS kononnya mahu menolak semua bentuk cukai dan kononnya mahu dikembalikan kepada Rakyat, hari ini lebih Kapitalis dari UMNO.. rupanya Menteri PAS lebih cepat lupa diri dan rosak dari UMNO..UMNO perlukan 50 tahun untuk lupa diri, PAS hanya tak sampai setahun.. Mana pergi slogan penyelesaian Islamnya ?

11- Zaman PH, Tak banyak guna Isitilah istilah Arab, Tetapi dasar Penstabilan harga minyak itu menepati Konsep Tawazun.. Dulu ramai yang kata Lim Guan Eng kedekut, Tetapi itulah cara pengurusan yang betul.. Lim Guan Eng berjaya menjimatkan RM 3 billion perbelanjaan Pengurusan pada tahun kewangan 2019,

Atas simpanan dan dasar penjimatan PH itulah Kerajaan PN pada awal pentabiran berjoli sakan.. Dasar penjimatan yang dituduh kedekut itulah Ia menepati Konsep Nabi Yusuf AS menghadapi zaman Kemarau.. Sebagaimana firman Allah..

ثُمَّ يَأْتِي مِنْ بَعْدِ ذَٰلِكَ سَبْعٌ شِدَادٌ يَأْكُلْنَ مَا قَدَّمْتُمْ لَهُنَّ إِلَّا قَلِيلًا مِمَّا تُحْصِنُونَ

” Kemudian akan datang selepas tempoh itu, tujuh tahun kemarau yang besar, yang akan menghabiskan makanan yang kamu sediakan baginya; kecuali sedikit dari apa yang kamu simpan (untuk dijadikan benih)..”

(Surah Yusuf Ayat 48)

12- Apapun aku bersyukur Allah zahirkan dari pengkhianatan ini wajah sebenar pemimpin PAS, Inilah gambaran Ruwaibidhah.. atau kelompok Khawarij dengan gelaran سُفَهَاءُ اْلأَحْلاَمِ (mereka yg Bodoh) Kata Nabi ﷺ…Kelompok ini hanya pandai berbicara, Depa Bodoh dalam Menguruskan urusan Ummah.. Sabda Nabi ﷺ..

الرَّجُلُ التَّافِهُ يَتَكَلَّمُ فِي أَمْرِ الْعَامَّةِ…

“Orang Bodoh yang membicarakan urusan manusia(Masyarakat/Politik)…”

Tazkirah

9 Jun 2021

Ipohmali

No comments: