TOK PETI FITNAH MP PANTAI DALAM ?MOHD MUKHLIS MOHD SYARIF


 Kesombongan Dari Pengikut Yang Ramai

Sudah 1 minggu Tok Peti utara memfitnah MP Pantai Dalam yang mengatakan Fahmi sebagai lawan jawi, corak penulisan juga sama macam lidah rasmi parti agama penuh dengan "tanda tanya" tapi niat sebenar hanya lah untuk membuat persepsi yang buruk. Mungkin Tok Peti lupa ayat bertabayyun dalam surah al-Hujurat?
"Wahai orang- orang yang beriman, jika ada seorang faasiq datang kepada kalian dengan membawa suatu berita penting, maka tabayyunlah (telitilah dulu), agar jangan sampai kalian menimpakan suatu bahaya pada suatu kaum atas dasar kebodohan, kemudian akhirnya kalian menjadi menyesal atas perlakuan kalian." [al-Hujurat 49:6]
Lepas YB Fahmi post 11 posting terbaharu tentang jawi dan kelas baca Al-Quran, tiada satu pun permintaan maaf dari TokPeti tersebut atau dari Sajana Hadis protégé nya bila dia buruk sangka. Kalau pun hati itu ego hendak meminta maaf, susahkan TokPeti hendak menjernihkan semula followers tentang kebenaran? Atau pun membiarkan pengikut samar dalam penipuan halal demi matlamat dan kebenaran itu hanya perlu jika ia berpihak pada diri sendiri; jika kena pada orang lain boleh ghulu dan melampau batas?
Betullah "lidah seseorang boleh memberi rasa apa di dalam hatinya" kata Ibn Qayyim
Bayangkan kalau dulu perawi hadis yang menipu kucing pun sudah di anggap sebagai perawi yang dhoif, kini sarjana hadis yang membuat fitnah dan tajjasus hanya dengan satu gambar, adakah layak di angkat ilmu orang yang macam ini? Belajar ilmu hadith nak lawan bidaah, penipuan dalam hadith, tapi diri sendiri pula sanggup jadi agen tajjasus akibat dari buta pembacaan politik.
“Cukuplah pembohongan seseorang itu apabila dia menyampaikan semua yang dia dengar.”
(Hadis riwayat Muslim)
Dan apakah jumlah pengikut yang ramai, tinggi nya sarjana PHD menjadikan kamu sombong untuk meminta maaf atas kerakusan tangan-tangan kamu yang menulis?
Atau kamu mahu di adili di Mahkamah Agung yang mana pengikut ramai dan sarjana tinggi hanya mampu menjadi bahan bakar?
Nauzibillahiminzalik
No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

Makan Rasuah Boleh Janji Jangan Kritik Kerajaan Melayu Isle?