Anwar gesa terima hakikat kemiskinan


Image result for anwar ibrahim


KUALA LUMPUR: Anwar Ibrahim menggesa para pegawai kerajaan menerima hakikat kemiskinan di Malaysia seperti yang dikatakan pegawai kanan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, mengatakan mereka yang terkejut dengan kenyataan pegawai itu “terpisah” daripada keadaan di lapangan.
Anwar berkata kampung-kampung di Port Dickson, di mana beliau ahli Parlimen, akan menunjukkan tahap kemiskinan lebih tinggi daripada angka-angka rasmi.
Penegasan kerajaan bahawa kemiskinan hampir dibasmi dipertikaikan Philip Alston, pelapor khas PBB mengenai kemiskinan dan hak asasi manusia.
Beliau menyeru kemiskinan bandar diiakui dan paras kemiskinan sekarang iaitu RM980 sebulan untuk keluarga 4 anggota disemak semula, untuk memasukkan orang dengan pendapatan isi rumah sehingga RM2,500.
Cadangan Alston ditepis Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Azmin Ali.
Anwar berkata apa yang Alston lakukan tidak mengejutkannya, tetapi mengejutkan orang-orang terpisah daripada keadaan sebenar.
“Saya menggesa kerajaan, terutama Unit Perancang Ekonomi dan Kementerian Hal Ehwal Ekonomi mengakui perkara itu.”
Presiden PKR itu, yang juga bekas menteri kewangan, berucap di Dewan Perniagaan dan Industri India Kuala Lumpur-Selangor sempena ulangtahun ke-90 malam tadi.
Beliau berkata salah satu “bencana dan kegagalan terbesar” dalam pembikinan dasar adalah apabila masalah tidak dikenal pasti dengan betul.
Beliau berkata antara sebab rakyat menolak Barisan Nasional adalah kegagalan atau kecacatan dalam dasar-dasar BN, seperti Dasar Ekonomi Baru yang menurutnya gagal menangani kemiskinan dalam kalangan orang Melayu selepas 40 tahun.
“Kemiskinan yang teruk masih ada,” katanya, dan menambah ia wujud dalam pelbagai komuniti terutama di kawasan luar bandar.
“Kita perlu bergerak kepada suatu agenda ekonomi baru berdasarkan keperluan dan keperluan untuk pertumbuhan negara.”
Kerajaan antara lain perlu melakukan segala yang boleh untuk melonjakkan ekonomi dan menarik pelaburan.
Manakala golongan miskin, tanpa mengira kaum, mesti dibantu kerajaan dan sektor swasta, dan persatuan-persatuan dan dewan-dewan peniagaan mesti menjalankan program-program yang merentasi kaum.

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

(LIVE) Dr Mujahid: Jet Mewah, Iklan Judi, Kakitangan Awam Wakaf Gaji & T...