KENAPA HARGA MAKANAN MAHAL

 

GINO MARVELA


Hal Mahathir saman Anwar tu kita isukan kemudian. Hari ini nak berbual kenapa harga barangan mahal, jualan bazar mahal. Apakah tiada tindakan dr kerajaan ? Dan kesusahan rakyat yg berniaga tepi jalan.

Kami mmg kerap di lapangan, banyak negeri di kunjungi. Dan mmg akan lihat masalah di bawah. Sambil lihat bawah, ya...dh tentu kami juga perlu cari makan,perlu ada sumber kewangan juga.

Kadangkala harga barangan jualan, tidaklah terlalu mahal berbanding dgn keadaan Muhyiddin Yasin jadi PM. Harga minyak masak ketika itu cecah RM55 utk 5liter minyak masak. Harga ayam cecah RM13.80/kg. Kini harga ayam terkawal pd bawah RM9.8/kg dan minyak masak puratanya antara RM25-28/5 liter.

Tapi kenapa bulan Ramadhan ni harga mahal ?

Pertamanya harga tapak itu yg mahal. Paling murah RM5000, dan paling mahal RM28,000/khemah.

Keduanya, peniaga ikut tren letak harga...dahulu RM1 dapat 3 ketul kuih, kemudian RM2 dapat 5ketul. Naik RM3 tapi dapat 4 ketul kuih.

Ketiga, perangai org yg tak pernah berniaga...tapi bila Ramadan saja mcm dialah dh berniaga puluh tahun. Dapatlah murtabak spesial RM20 dan murtabak cheese RM25. Karipap intinya angin, roti john harga RM10 tp hitam rentung, ayam goreng 3 hari di gorengnya kembali & jual.

Hingga kain tuala lap meja pun di gorengnya sekali!

Permainan harga mewah bagi khemah bazar & sikap peniaga yg gila nak untung besar itu yg jadi punca harga makanan bazar terlalu mahal. Harga barang basah, tidaklah terlalu mahal sgt seperti yg di perkatakan. Kita masih lg dpt kawalan harga ayam, tepung, gula, minyak.

Masaalahnya, nak serapkan harga khemah terlalu mahal...rakyat B40 yg berniaga terpaksa letak harga T20 utk di jual ke warga B40 balik. Ini yg meresahkan!

Ayam mentah yg di jual di pasar kadangkala harga RM11.50/kg jauh dr pasaran. Kalau jualan di kampung2, ada yg naik RM12.5/kg. Bila di tanya kenapa mahal, bekalan ayam mentah dapat mahal...jadi tak buleh letak ikut harga siling kerajaan tetapkan. Di sinilah masalah itu berlaku.

Ada peniaga resah katanya barang basah daging dia mahal, maka perlu jual satay daging RM1.30-1.50/cucuk & tiada sambutan. Mengeluh mcm rumah nak runtuh.

Bila di siasat, rupanya dia pi guna satay batang pinang. Dan daging segar di pasar pun mahal. Jadi kena jual mahal. Kemudian daging yg di cucuk kecil2 ada 4 ruas. Macam mana pelanggan nak beli, satay pun kecil...harga yahadi betul!

Gunalah daging kotak, murah sikit. Di tolak mentah2 idea guna daging kotak, katanya tiada kualiti, banyak lemak & keras.

Kami sendiri yg beri idea, geleng kepala Description: 🥴. Inilah dia yg berniaga setahun sekali. Tak tahu teknik, hati berkobar nak niaga. Macam mana nk org beli, harga satay mahal...guna gred bahan yg mahal... kemudian kata semua harga barang tinggi & kerajaan tak pantau.

Nak jual satay tp harga murah, guna ja daging kotak. Kalian ni berniaga tepi jalan bawah payung, bukan standard T20 tp jual B40. Potong besar sikit, perapkan daging yg dh siap cucuk dgn gula & bahan2 lain. Lemak tu jgn di buang, cucukkan sekali pd satay. Jadi satu cucuk tu nampak banyak & besar. Bila bakar, lemak yg di cucuk itu keluar minyak dan aroma. Harga jgn T20 sangat, ini jualan utk rakyat bawah. Teknik perap tak betul & salah, dh tentu daging tu liat.

Bagi yg tak suka makan lemak tu, dia buleh buang ja...tak jadi masalah pun. Tarikan ramai, tengok cucuk satay tu banyak dan harga bawah RM1.