MALAYSIA SPRING


KUALA LUMPUR, 13 Jan (Bernama) - A "Spring Malaysia" sudah di bawah cara dan Pakatan Rakyat (PR) akan menang dalam pungutan suara yang adil dalam pilihanraya yang akan datang ", Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu Financial Times.

FT melaporkan bahawa Anwar, 64, merancang untuk melancarkan semula karier politiknya dan kelihatan menimbulkan persaingan sengit untuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk mengetuai kerajaan baru akan datang dengan panggilan untuk pemilihan pilihanraya dan pembaharuan ekonomi yang lebih meluas.

Dalam temu bual dengan Anwar (gambar) di Mumbai, pemimpin pembangkangitu telah dibangkitkan persoalan tentang keadilan dalam di pilihan raya akan datang, dan menuduh kerajaan Najib "melakukan penipuan pilihanraya" malahan gagal untuk menjalankan reformasi pelbagai, termasuk menamatkan dasar-dasar ekonomi kaum yang mendapat manfaat yang mana majoritinya Melayu manakala perbelanjaan masyarakat Cina dan India yang minoriti etnik kurangdiberi perhatian dakwa kertas tersebut.

Kertas itu berkata Anwar merancang untuk bertemu dengan sekutu politik apabila beliau pulang ke Malaysia dan mula merangka "manifesto pilihan raya radikal" yang akan memberi tumpuan kepada pembaharuan ekonomi sebagai "rasuah dan kronisme" di bawah kerajaan Barisan Nasional (BN) akan melihat negara ini kehilangandan tewas kepada negara-negara jiran di Asia Tenggara seperti Thailand dan Vietnam.

Rakan-rakan parti Anwar dalam PKR berkata mereka menawarkan perjanjian baru untuk membersihkan negara ini dalam pilihan raya akan datang.

Anwar telah dipanggil untuk langkah-langkah untuk membuka ekonomi Malaysia kepada pelabur asing melalui tawaran penswastaan ​​yang lebih besar dan berakhir monopoli kerajaan dan subsidi dalam sektor-sektor tertentu seperti pembuatan kereta dan pengeluaran gula, katanya kepada Financial Times

Serangan terhadap Anwar , iatu musuh politik Najib hari ini mencadangkan pilihan raya umum ke-13 mungkin akan dipanggil terlebih dahulu dan bukan daripada kemudian, menurut berita antarabangsa.

FT menunjuk kepada persaingan menggiatkan politik antara Perdana Menteri dan bekas rakan sekerja-menjadi ketua pembangkang berikutan pembebasan Anwar atas tuduhan liwat - yang kedua dalam kerjayanya - pada hari Isnin.

"Encik Najib, yang telah berkuasa sejak 2009, meningkat spekulasi mengenai pilihan raya awal dengan menyerang Encik Anwar dalam ucapan berterus terang di Kuala Lumpur pada hari Khamis," katanya dalam satu artikel bertajuk "Anwar dalam usaha untuk membawa 'Spring Malaysia'. "

Najib perlu memanggil pilihan raya sebelum Mac 2013, yang apabila tamat tempoh mandat.

FT kata Najib berhujah bahawa pembebasan hari ini menunjukkan badan kehakiman Malaysia adalah pengundi bebas dengan "pilihan yang jelas untuk membuat keputusan".

Ia berkata PM yang berusia 58 tahun telah juga mempersoalkan daya maju pakatan PR Anwar, dan memanggil pemimpin pembangkang "seorang lelaki yang hampir tidak boleh memegang gabungan sendiri bersama-sama".

Anwar juga telah menyarankan bahawa semakin teruk keadaan ekonomi global boleh meminta Najib untuk memanggil pilihan raya awal antara Mac dan Jun tahun ini,kata kertas tersebut.

Penganalisis telah berkata bahawa Perdana Menteri perlu memanggil untuk pengundian pilihanraya supaya memanfaatkan faktor dan dengan memberi bantuan RM500 tunai langsung manakala pemimpin pembangkang yakin Najib akan melambatkan pilihan raya itu untuk membina sokongan.

Tetapi orang dalam Putrajaya mengesahkan kepada The Malaysian Insider bahawa Perdana Menteri masih berat untuk membubarkan Parlimen sehingga mandat tamat pada bulan Mac 2013.

"Beliau mempunyai lebih daripada setahun . Jadi, Najib boleh mengambil masa kerana dia mahu memastikan kemenangan yang membanggakan, "kata sumber itu.

Terdapat spekulasi bahawa Najib akan memanggil pilihan raya umum tidak lama lagi kerana populariti beliau masih tinggi dan terdapat pandangan positif daripada keputusan pada hari Isnin lalu apabila Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk membebaskan Anwar daripada pertuduhan liwat Anwar, yang kedua dalam 14 tahun.

Najib juga telah berusaha untuk memudahkan dasar bangsa keutamaan yang diperkenalkan oleh bapanya dan kedua Perdana Menteri, Tun Abdul Razak Hussein, dekad yang lalu, tetapi telah dikritik kerana kelewatan dalam melaksanakan reformasi beliau.

FT memetik seorang pegawai Putrajaya sebagai berkata bahawa kerajaan sudah di atas reformasi media dan undang-undang penapisan dan memperkenalkan dasar-dasar untuk menangani rasuah, termasuk penubuhan mahkamah khas anti-rasuah.

"Dengan kadar pengangguran jatuh, kenaikan gaji dan pelaburan langsung asing mencapai tahap rekod, pembaharuan ekonomi Perdana Menteri telah memberi manfaat kepada semua rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa, agama atau fahaman politik," FT memetik pegawai kerajaan yang tidak dinamakan sebagai berkata.

The Malaysian Insider melaporkan pada 1 Januari bahawa sumber-sumber Umno berkata parti itu tidak bersedia untuk pemilihan walaupun ahli-ahli parti Najib memberitahu pada "kedudukan perang" bagi pilihan raya awal.

"Kami tidak betul-betul bersedia. Beberapa panglima perang tidak mahu memberi peluang mereka berdiri dalam pemilihan akan datang, "sumber memberitahu The Malaysian Insider.

Umno memenangi hanya 79 daripada 112 kerusi persekutuan yang bertanding pada tahun 2008 apabila BN memerintah kehilangan dua pertiga majoriti parlimen dan empat kerajaan negeri. Bekas presiden parti dan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi meletak jawatan dan menyerahkan kepimpinan kepada Najib.

Pegawai parti dan penganalisis berkata Najib mesti mendapatkan kembali majoriti dua pertiga di parlimen atau sekurang-kurangnya sepadan dengan margin kemenangan Abdullah. "Ia tidak mudah dan skandal semasa tidak membantu Najib yang pada asasnya adalah seorang yang berhati-hati," satu pihak rasmi memberitahu The Malaysian Insider.

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

JOM BUANG JUDI....

  Walauns , manusia dalam gambar ni adakah masih hidup lagi atau pun dah arwah. Woiii…… dia orang buat apa tu ??? Hangpa tolong bagi...