Monday, July 20, 2015

Bergambar: GHB mula meraih sokongan meluas di Kelantan

OLEH   : JEBON
Displaying IMG-20150720-WA0002.jpgWalaupun baru bermula Ramadan lalu, Gerakan Harapan Baharu (GHB) mula mendapat sokongan meluas di Kelantan. Ceramah pertama dalam siri jelajah GHB di Dewan Perniagaan Cina di Kota Bharu malam tadi penuh sesak dihadiri rakyat yang ingin tahu perjuangan sebuah parti yang akan mengambil alih peranan Pas dalam Pakatan Rakyat baharu.

Penceramah utama Datuk Husam Musa tidak dapat hadir kerana masalah kesihatan. Namun begitu penceramah lain mengutarakan hujah yang hebat bagi memulakan satu perjuangan baharu di bumi Malaysia.

Displaying IMG-20150720-WA0006.jpgAhli parlimen Kuala Krai Dr Hatta Ramli berkata, kewujudan GHB sama sekali bukan kerana kekecewaan golongan profesional Pas terhadap kekalahan mereka dalam Muktamar ke 61 lalu tetapi kerana proses kebangkitan rakyat terhalang akibat tingkah laku pimpinan Pas semasa.

“Tak pernah dalam sejarah rakyat sokong parti yang berdiri atas kaki sendiri untuk tumbangkan BN. Setiap parti perlulah bekerjasama (bagi meyakinkan rakyat)

“Sebenarnya proses kebangkitan rakyat diuruskan dengan baik sejak Reformasi sehinggalah apa yang berlaku sekarang,” katanya.

 

Ketua wanita GHB, Dr Siti Mariah Mahmud pula berkata, kewujudan entiti baharu itu lebih kepada ingin mengubah landskap politik negara dan bukannya kerana kecewa dalam pemilihan lalu.

“Nak harap pemimpin yang berintegriti dah tak boleh harap dengan ahli politik sedia ada. Kita kena panggil masuk orang-orang yang ada integriti untuk masuk politik,” katanya merujuk suasana politik BN yang berkecamuk dan kelesuan PR untuk menumbangkan BN.

Adun PAS yang menjadi hero menyelamatkan kerajaan PR Selangor tahun lalu bersama Saari Sungip menyokong pencalonan Dr Wan Azizah, Hasnul Baharuddin pula berkata Pas semakin sempit arah pemikirannya dan tidak sesuai untuk meneruskan perjuangan politik baharu

“Antara kelemahan Pas hari ini adalah perbezaan pendapat merupakan satu dosa,” katanya.

 
Sementara itu, koordinator GHB Pahang Dr Hamzah Jaafar menyindir kerajaan Kelantan yang masih terkial-kial mengatasi masalah perumahan selepas banjir tetapi berkeras ingin melaksanakan Hudud.

“Isu banjir tak selesai lagi mereka dah nak bawa isu Hudud. Di peringkat nasional kerajaan BN semakin teruk. Negara dah banyak hilang duit. 1MDB saja RM42 bilion. Lepas tu RM52 bilion saham bumiputera juga habis. Sebab apa? Sebab BN dah lama sangat berkuasa. Ini yang kita mahu tentang,” katanya.

 
Ceramah perdana itu juga turut menjemput Datuk Wan Rahim yang mengupas isu perumahan rakyat Kelantan dan menekankan bahawa Pas bukan akidah. Oleh itu, tidak salah bertukar perjuangan kepada GHB. Peguam terkenal Zaid Ibrahim pula muncul di pentas mengajak rakyat memberi sokongan kepada GHB yang akan meneroka dimensi baharu politik Melayu.Post a Comment

Blog Archive

My Blog List

Followers