Wednesday, December 17, 2014

BANYAK CANTIK..Rakyat jangan panik ringgit jatuh, kata timbalan menteri


Orang ramai jangan panik dengan kejatuhan nilai ringgit, kata Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Hamim Samuri. – Gambar fail The Malaysian Insider, 17 Disember, 2014.Orang ramai jangan panik dengan kejatuhan nilai ringgit, kata Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Hamim Samuri. – Gambar fail The Malaysian Insider, 17 Disember, 2014.


Orang ramai dinasihatkan tidak panik berikutan kejatuhan nilai ringgit yang boleh menyebabkan krisis ekonomi dalam jangka masa panjang, memandangkan Putrajaya sedang bersedia dengan langkah menanganinya yang akan diumumkan perdana menteri.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Hamim Samuri berkata ini bukan pertama kali negara menghadapi krisis seumpama itu, sambil menambah yang asas ekonomi Malaysia masih kukuh ketika ini berdasarkan trend pelaburan dan imbangan bayaran.

"Rakyat tidak perlu risau atau panik kalau keadaan tidak dapat dikawal, dengan membeli barangan secara pukal, atau akan terjadi suasana kekurangan barangan.


"Ini akan menjejaskan usaha kerajaan dalam merangka langkah tertentu mengukuhkan ekonomi. Kita bukan kali pertama dalam keadaan ini. Kita ada pengalaman. Situasinya mungkin berbeza, tetapi saya yakin kerajaan boleh buat sesuatu," katanya. – 17 Disember, 2014.
Post a Comment

Blog Archive

My Blog List

Followers