๐ฃ๐ฒ๐น๐ฎ๐๐ฎ๐ธ yang kadang-kadang jadi Ahli Parlimen PAS, ๐๐ฎ๐ฑ๐ต๐น๐ถ ๐ฆ๐ต๐ฎ๐ฎ๐ฟ๐ถ cabar kerajaan dedah MoU Peruntukan Pembangkang. Dia ingat kerajaan Madani ni ๐ฝ๐ฒ๐ป๐ฎ๐ธ๐๐ ๐บ๐ฎ๐ฐ๐ฎ๐บ ๐ฃ๐ก ๐๐ฎ๐บ๐ฝ๐ฎ๐ถ ๐๐๐๐๐ฝ ๐ฝ๐ฎ๐ฟ๐น๐ถ๐บ๐ฒ๐ป ๐ฑ๐๐น๐. Sekarang isi MoU tu te sebar di pelbagai platform.
Aku luang masa baca MoU tersebut tetapi malangnya aku tak jumpa perkara seperti apa yang ๐ฑ๐ถ๐ฑ๐ฎ๐ธ๐๐ฎ ๐ผ๐น๐ฒ๐ต ๐ฝ๐ฒ๐บ๐ฏ๐ฎ๐ป๐ด๐ธ๐ฎ๐ป๐ด. Paling hampir pun seperti mana yang aku lampirkan di bawah. Soal hak asasi dan sama rata di kalangan rakyat pelbagai kaum.
Aku tak faham apa yang PN takut dengan perenggan ini. Dari segi apa boleh mengancam kedudukan orang Melayu dan agama Islam? Hak keistimewaan orang Melayu dan kedudukan Islam sebagai agama rasmi telah ๐๐ฒ๐ฟ๐บ๐ฎ๐ธ๐๐๐ฏ ๐ฑ๐ฎ๐น๐ฎ๐บ ๐ฝ๐ฒ๐ฟ๐น๐ฒ๐บ๐ฏ๐ฎ๐ด๐ฎ๐ฎ๐ป.
Sedangkan sokongan โ dewan pun tak akan mampu ubah perkara itu. Macamana MoU ni boleh mengatasi perlembagaan pula? ๐๐ถ ๐บ๐ฎ๐ป๐ฎ ๐น๐ผ๐ด๐ถ๐ธ ๐ ๐ฃ ๐ฃ๐ก? Rasanya yang dirisau bukan kedudukan Melayu dan Islam tapi sebab ๐๐ฎ๐ธ ๐ฏ๐ผ๐น๐ฒ๐ต ๐ป๐ฎ๐ธ ๐๐๐ป๐ด๐ด๐ฎ๐ป๐ด ๐ฎ๐ด๐ฎ๐บ๐ฎ ๐ฑ๐ฎ๐ป ๐ธ๐ฎ๐๐บ.
Almaklumlah, siapalah PN tanpa menunggang agama. Tak ada seorang pun MP PN yang mampu fikirkan soal ๐ฝ๐ฒ๐บ๐ฏ๐ฎ๐ป๐ด๐๐ป๐ฎ๐ป ๐ฑ๐ฎ๐ป ๐ธ๐ฒ๐บ๐ฎ๐ท๐๐ฎ๐ป. Yang mereka mampu cuma hasut rakyat dengan mereka-reka cerita palsu dan mainkan naratif ๐๐๐น๐ฎ๐บ ๐๐ฒ๐ฟ๐ฎ๐ป๐ฐ๐ฎ๐บ.
Apakah ini bermaksud PN tak iktiraf kaum lain sebagai warga negara? Maknanya warga lain tak sama taraf dengan Melayu? ๐๐ฝ๐ฎ๐ฟ๐๐ต๐ฒ๐ถ๐ฑ? Bukan itu sesuatu yang melanggar perlembagaan? Hak semua individu terjaga menurut perlembagaan negara kita.
Selain itu, yang menakutkan PN adalah soal ๐ถ๐๐๐๐ถ๐ต๐ฎ๐ฟ ๐ต๐ฎ๐ฟ๐๐ฎ. Yang ini sangat ๐ด๐ต๐ณ๐ข๐ช๐จ๐ฉ๐ต ๐ง๐ฐ๐ณ๐ธ๐ข๐ณ๐ฅ. Kenapa takut? Sebab ada ๐๐๐๐ฏ๐ฎ๐ต๐ฎ๐ต dalam harta mereka. Jika harta tu bersih, datang dari ๐ฝ๐ฒ๐ป๐ฑ๐ฎ๐ฝ๐ฎ๐๐ฎ๐ป ๐๐ฎ๐ป๐ด ๐ต๐ฎ๐น๐ฎ๐น ๐ฑ๐ฎ๐ป ๐๐ฎ๐ต apa yang nak ditakutkan?
Bab isytihar harta ni, ada walaun bodoh ungkit suruh PH isytihar dulu. MP PH kesemuanya, ๐๐ฒ๐ฏ๐ฒ๐น๐๐บ ๐ฃ๐ฅ๐จ ๐น๐ฎ๐ด๐ถ, dah isytihar harta. Pemimpin kita tak mencuri jadi mereka tak takut nak isytihar. ๐๐ฎ๐ป๐๐ฎ ๐ฝ๐ฒ๐ฟ๐ผ๐บ๐ฝ๐ฎ๐ธ ๐๐ฎ๐ป๐ด ๐๐ฎ๐ธ๐๐๐ธ๐ฎ๐ป ๐ฝ๐ผ๐น๐ถ๐. Biasalah tu.
Lagipun, Mou ni cuma ๐ฑ๐ฟ๐ฎ๐ณ. Belum ๐ง๐ช๐ฏ๐ข๐ญ๐ช๐ป๐ฆ๐ฅ lagi. Kan masih ada ruang perbincangan. Patut kalau tak setuju, pulang balik dan bincang balik ๐ฏ๐ฎ๐ต๐ฎ๐ด๐ถ๐ฎ๐ป ๐บ๐ฎ๐ป๐ฎ ๐๐ฎ๐ป๐ด ๐ฝ๐ฒ๐ฟ๐น๐ ๐ฑ๐ถ๐๐ฎ๐บ๐ฏ๐ฎ๐ต ๐ฏ๐ฎ๐ถ๐ธ. Bila PN terus umum, nampak sangatlah PN ๐ป๐ฎ๐ธ ๐ฝ๐ผ๐น๐ถ๐๐ถ๐ธ๐ธ๐ฎ๐ป ๐ ๐ผ๐จ ni. Konon nak ๐ฑ๐ญ๐ข๐บ ๐ท๐ช๐ค๐ต๐ช๐ฎ sambil memfitnah kerajaan.
Tapi bagus juga PN tolak. Sebab itu peruntukan untuk MP. Bukan untuk parlimen. Pembangunan parlimen jalan seperti biasa. Wan Fayhsal sendiri pernah kongsi ๐ฝ๐ฟ๐ผ๐ท๐ฒ๐ธ ๐๐ฃ๐ฆ ๐ฏ๐ฒ๐๐ฎ๐ฟ๐ธ๐ฎ๐ป ๐ฝ๐ฎ๐ฟ๐ถ๐ (tak silap aku) di Machang yang membuktikan parlimen yang diwakili oleh MP PN ๐๐ถ๐ฑ๐ฎ๐ธ ๐ฑ๐ถ๐ฎ๐ฏ๐ฎ๐ถ๐ธ๐ฎ๐ป ๐ผ๐น๐ฒ๐ต ๐ธ๐ฒ๐ฟ๐ฎ๐ท๐ฎ๐ฎ๐ป.
Jadi bajet peruntukan tu boleh digunakan untuk projek pembangunan yang lain. MP PN boleh buka tabung milo untuk tanggung kos sewa bilik gerakan dan gaji kerani. Macam tak pernah buat. Sebab PN sendiri yang tolak, lepas ni ๐ท๐ฎ๐ป๐ด๐ฎ๐ป ๐ป๐ฎ๐ธ ๐๐ฎ๐น๐ฎ๐ต๐ธ๐ฎ๐ป ๐ธ๐ฒ๐ฟ๐ฎ๐ท๐ฎ๐ฎ๐ป ๐ฝ๐๐น๐ฎ๐ธ. Guane boh?
Raja Gelap II
#BoikotHotFM
#BoikotKJ
#BoikotJohan
.
Tapi tak apalah. Pembangkang yang jelek.