MAHAI BETOI SEPINGGAN NASI

 


Aku tak jumpa berita oleh 𝗕𝗛 𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 ni. Tapi bukan berita tu aku nak ulas. Sebaliknya posting ni.


Nampak gaya penulis tu tak setuju bila disebut yang harga sepinggan nasi cuma 38 sen. Alasannya 𝗽𝗲𝗿𝗹𝘂 𝗱𝗶𝗺𝗮𝘀𝗮𝗸. Jadi memang ada kos-kos lain. Dan tak salah pun hujahnya itu.


Tapi isu yang diutarakan dalam berita ini ialah harga jualan sepinggan nasi mencecah hingga RM3.50! Kan 𝘁𝗮𝗸 𝗺𝘂𝗻𝗮𝘀𝗮𝗯𝗮𝗵 tu. Itu masalahnya.


Memanglah masak tu ada kos gas, kos air, gaji pekerja dan lain-lain seperti sewa kedai. Tapi takkanlah ambil untung 𝘀𝗮𝗺𝗽𝗮𝗶 𝗥𝗠3 𝘀𝗲𝗽𝗶𝗻𝗴𝗴𝗮𝗻?


Kalau jual RM1 tak boleh? Atau RM1.20? Atau paling tinggi pun RM1.50. Masalah di sini bukan sebab harga mahal tapi sebab 𝗺𝗮𝗵𝗮𝗹 𝗺𝗲𝗹𝗮𝗺𝗽𝗮𝘂.


Kalau kata kena jual mahal baru boleh 𝘤𝘰𝘷𝘦𝘳 kos, takkan meniaga cuma dapat jual 10 𝗽𝗶𝗻𝗴𝗴𝗮𝗻 𝘀𝗲𝗵𝗮𝗿𝗶? Kalau begitu, maknanya tak sedap la ko masak. Baik jangan meniaga macam tu.


Bukan nak tolak alasan kos tambahan. Cuma jangan sampai cekik darah begini. Siap ada komen yang kata nak tengok orang yang tulis berita ni berniaga kedai makan. Langsung 𝘁𝗮𝗸 𝗺𝗮𝗵𝘂 𝘁𝗲𝗿𝗶𝗺𝗮.


Tapi yang paling seronok, peniaga tamak tapi walaun tetap 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗵𝗸𝗮𝗻 𝗸𝗲𝗿𝗮𝗷𝗮𝗮𝗻. Padahal harga mula mahal masa lebai duduk dalam kerajaan.


Bila Kerajaan Perpaduan ambil alih, harga beberapa barangan asas turun pun tetap peniaga 𝘁𝗮𝗸 𝘁𝘂𝗿𝘂𝗻𝗸𝗮𝗻 harga barang. Yang itu walaun tak mahu cerita. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.