Saham Boeing jatuh 4.7% selepas Trump umum China confirm beli 200 pesawat Boeing






Pesan Atok




 Saham Boeing jatuh 4.7% selepas Trump umum China confirm beli 200 pesawat Boeing. Eh kenapa turun pulak?

Penganalisis pasaran saham Wall Street dan firma kewangan seperti Jefferies sebelum ini menjangkakan yang China akan menempah sehingga 500 buah pesawat Boeing.
Tapi angka rasmi yang diumumkan, hanya sekitar 200 buah jet sahaja.
Mengapa Ramai Menjangkakan 500 Pesawat?
Laporan pasaran meramalkan China memerlukan sekitar 8,000 pesawat baharu dalam tempoh 20 tahun akan datang bagi menampung pertumbuhan penerbangan domestik dan antarabangsa.
Sumber industri pula mendakwa sebelum pertemuan Donald Trump dan Xi Jinping, China nampak gaya nak beli banyak.
Tapi tiba-tiba 200 sahaja dan angka itu jauh lebih rendah berbanding jangkaan maksimum 500 jet. Separuh pun tak sampai.
Ramai pelabur Wall Street berasa kecewa.
Kesannya, saham Boeing (BA) jatuh 4.7% sejurus selepas pengumuman dibuat kerana pasaran sebenarnya telah “meletakkan harga” berdasarkan jangkaan tempahan.
Yakin sangat. Mendapat 😆






No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.