Alhamdulillah, tahun ini Malaysia diberi kesempatan dan penghormatan menjadi tuan rumah Persidangan Antarabangsa Pemimpin Agama 2025 bertemakan “Peranan Pemimpin Agama Dalam Penyelesaian Konflik” anjuran Liga Muslim Sedunia (Rabitah al-Alam al-Islami) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) di Kuala Lumpur.
Saya singgung kepentingan para sarjana, wakil agama dan tokoh yang hadir bukan sekadar mendalami masalah hukum-hakam dalam agama masing-masing tetapi juga peka kepada maslahah umum untuk lebih asertif menyeru mesej keadilan, nilai dan kemanusiaan dalam mendepani cabaran besar hari ini.
Perbedaan yang ada sama ada antara agama atau intra agama sewajarnya tidak menghalang kita berikhtiar membina masyarakat yang seimbang dan memupuk semangat Ummatan Wasata. Esensi Maqasid al-Syari‘ah sebagaimana dinukilkan oleh Imam al-Syatibi juga memberi penekanan mengenai perlindungan maruah insan, nyawa dan harta yang secara tidak langsung menunjukkan Islam juga mementingkan aspek kemanusiaan khususnya berkaitan hak asasi manusia.
Saya juga berpeluang meraikan para ulama dan tokoh agama dari dalam dan luar negeri yang hadir dalam acara ini. Semoga persidangan ini memberi manfaat dan meningkatkan tekad kita bersama dalam mengangkat nilai kemanusiaan dan kesejahteraan. Malaysia akan berbuat sedaya upaya yang ada dalam mendukung inisiatif begini untuk kepentingan bersama.
#MalaysiaMADANI
#MADANIbekerja
#RancakkanMADANI














No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.