Kedai mamak: Dzulkarnain Abodin

 


Kedai mamak:

Dzulkarnain Abodin


1. Duduk saja terus datang pekerja bawa menu atau tanya.

2. Minta yang ada dalam menu, semua ada.

3. Buat atau masak ikut selera kita. Kalau tak mau gula, memang tak ada gula.

4. Lepas minta, tunggu sekejap makanan sampai.

5. Masa kita baca menu, pilih makanan, pekerja tak buat muka.

6. Kalau tanya terus bagi penerangan.

7. Taukeh ada di kaunter bayaran. Mudah nak komplen.

8. Angkat tangan saja, pekerja terus datang.

9. Makanan banyak, tak berkira sangat.

10. Meja, lantai, sinki, bilik air semua nampak bersih.

11. Tisu tak pernah putus bekalan. Sabun basuh tangan dan lidi pencolek gigi pun ada.

12. Tempat duduk banyak. Semua tempat duduk kena kipas.


Ada juga benda yang kita tak puas hati pasal kedai mamak, tapi lebih banyak yang kita puas hati.


Kedai Melayu? Tak mau tulis, sat gi depa kata aku tak sapot Melayu pulak.



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.