HATI HATI PKR

 Zusdin 


YBM Ep. 7 | “10 Kerusi Terakhir: Kalau Reformis Gugur, PKR Pun Terkubur”

(Coretan Tokcin di X)






1⃣

PKR menang 31 kerusi PRU15.

Tapi Rafizi hanya yakin 10 kerusi yang benar-benar selamat untuk PRU16.

Baki 21?

Silap langkah, semua boleh hilang.


Mari kita tengok siapa jaga 10 kubu terakhir PKR.


2⃣

Inilah 6 dari 10 kerusi ‘selamat’ PKR versi Rafizi (YBM Ep. 7):

- Pandan

- Gopeng

- Subang

- Bayan Baru

- Selayang

- Johor Bahru


3⃣

Rakyat bandar tak undi ikut logo,

Mereka undi calon yang nampak cerdik, bersih dan ada prinsip.

Tapi kalau pimpinan PKR tukar calon jadi ‘kaki bodek’,

kerusi bandar pun tak jadi selamat.


4⃣

PKR buang reformis,

PH hilang daya tarik.


Yang ditolak dari dalam parti,

akhirnya ditolak dari luar oleh rakyat.


5⃣

PKR tak boleh hidup atas jenama “melawan”

kalau orang yang pernah melawan disisih satu-satu.

Tak boleh guna nama reformasi

kalau teknokrat yang bawa reformasi dianggap ancaman.


6⃣

Fahmi Fadzil di Lembah Pantai? Bukan Team Rafizi.

Tapi dia pun tahu,

kalau Team Rafizi dibuang, imej ‘progressive urban PH’ akan lenyap.

Dan kerusi dia pun ikut terancam.


7⃣

Undi bandar bukan boleh dipaksa dengan sumpah,

atau dijemput dengan pitih.

Mereka datang bila ada harapan.

Dan Team Rafizi —> suka atau benci —> adalah sisa terakhir harapan itu.


8⃣

Kalau strategi PRU16 ialah buang reformis, simpan feudal,

maka PKR jangan tanya kenapa 10 pun tinggal 2.

Yang tak disingkir dalam parti,

akan disingkir rakyat di peti undi.


9⃣

Reformasi pernah menang Putrajaya.

Tapi kini, ia sedang kehilangan Putrajaya dalam diri sendiri.


๐Ÿ”Ÿ

Rafizi jaga kerusi bandar,

Tapi parti nak jaga kerusi biro.

Bila reformis gugur satu-satu,

yang tinggal bukan jentera,

tapi jenazah idealisme.


Wallฤhu a‘lam, #SalamAkalSehat.

#PRU16

#ReformasiTerakhir




Tarif 19% dan Teori Bangang: Walaun Meracau Bodoh Sampai ke Langit!





✍️ Saiful Nizam


Weh, panas juga isu ni kat media sosial — siap ada yang kata Malaysia kena beli 40 pesawat Boeing semata-mata sebab nak dapat diskaun tarif dari Trump. Come on la… jangan cepat sangat percaya skrip walaun.


Aku nak cerita sikit, tapi kita rewind dulu.


---


๐Ÿง  First things first: Siapa hero sebenar?


Kalau kau betul-betul ikuti perkembangan dunia politik dan ekonomi, kau akan tahu siapa yang sebenarnya berjaya selesaikan isu berat ni. Bukan sembang kosong, tapi usaha keras PMX Anwar Ibrahim dan barisan kabinet dia — especially pasukan di MITI dan MOF — yang berjaya runding sampai tarif import Malaysia ke Amerika turun dari 25% ke 19%.


Ini bukan benda kecil. Dalam keadaan dunia tengah bergolak, dan Trump pula bukan jenis mudah nak berlembut, Malaysia berjaya dapat ruang rundingan yang sangat signifikan. Rakyat, especially usahawan dan pengeluar tempatan, patut rasa lega dan bangga.


---


๐Ÿ›ซ Boeing tu pula macam mana?


Okay. Sekarang bab Boeing. Ni pun satu lagi isu yang diputar belit.


Ya, memang Malaysia akan beli 30 lagi pesawat Boeing 737 — tapi ini BUKAN benda baru dan BUKAN sebab nak bayar balik diskaun tarif. Ini semua dah diumumkan sejak Mac 2025 lagi oleh Malaysia Aviation Group (MAG). Diorang memang tengah modernkan armada MAS, bukan sebab ada ‘deal sulit’ dengan Amerika.


Deal tu melibatkan:


- 18 unit Boeing 737‑8

- 12 unit Boeing 737‑10


Dan pilihan untuk tambah lagi 30 unit


MAG nak pastikan 55 pesawat Boeing dalam fleet menjelang 2030, itu matlamat dia. Benda ni perniagaan, bukan politik. Tapi walaun, biasalah, pantang ada peluang nak tabur fitnah.


---


๐Ÿ’ฅ Jadi siapa sebenarnya yang keliru?


Opposition yang sibuk sebarkan cerita Malaysia kena "paksa beli Boeing", hakikatnya cuma nak cipta naratif Malaysia tunduk pada kuasa asing. Padahal, kalau kita ikut data dan kenyataan rasmi — takde kaitan langsung antara diskaun tarif dan pembelian pesawat ni.


Dan kalau nak harapkan walaun dan Lebai PAS, memang time pilihanraya je akan ada kapal terbang, helikopter, kereta kebal, kapal selam dan segala mak nenek benda bangang — semua keluar dalam ceramah kononnya Malaysia tengah dijajah atau bakal kena jual. 


---


๐ŸŽฏ Kesimpulan aku?


1. Anwar dan kabinet dia deserve pujian – rundingan mereka berjaya bantu ekonomi negara.


2. Deal Boeing tu bukan baru, bukan barter trade. Itu plan korporat jangka panjang oleh MAG.


3. Walaun memang kerjanya buat spekulasi dan tokok tambah cerita. Lagi dekat pilihanraya, lagi banyak keluar benda mengarut.


So next time, bila baca isu semasa, guna akal dulu sebelum percaya. Jangan biarkan naratif palsu menenggelamkan usaha kerajaan yang genuine.


#SN #RakyatBijak



Dulu PAS bantah orang lain naikkan tarif air.

Kami Viral


Sampai buat demo yoya yoya bantah tarif air.


Pastu buat manifesto janji nak turunkan tarif air.


Hari ni semua negeri PAS naik tarif air. Lebih tinggi dari Selangor dan Penang pula tu.


Mana pergi semua ahli PAS Kedah?


Dah mampos ke semua?


PAS terbukti munafik versi premiun.




Beli pesawat Boeing ni membazir duit cukai rakyat?


Aki Rock





Pembelian pesawat ini sebenarnya adalah keputusan perniagaan strategik oleh Malaysia Aviation Group (MAG) dan dibiayai menggunakan dana syarikat, BUKAN duit cukai RAKYAT!


Rancangan pembelian ini telah diumumkan SEAWAL MAC 2025 lagi, masa tu Presiden Trump BELUM umumkan tarif lagi! Tak percaya? Boleh tengok headline yang saya share sini! 


Jadi, apa kaitan pembelian ini dengan rundingan tarif? Apabila Amerika Syarikat mengenakan tarif, ia sebahagiannya disebabkan oleh defisit dagangan. Maksudnya, kita jual lebih banyak barangan ke US berbanding membeli barang dari US, jadi US cuba nak kurangkan defisit ini dengan mengenakan tarif yang tinggi, 25%. 


Kita ambil peluang ini dengan menyenaraikan semua pembelian besar yang dirancang oleh syarikat-syarikat Malaysia dari AS, termasuk pesanan pesawat Boeing ini. Bukan kita beli semata-mata sebab nak kurangkan tarif!


Pendekatan ini menunjukkan kepada AS bahawa kita juga pembeli besar produk mereka, dan akhirnya meyakinkan mereka untuk menurunkan tarif eksport kita dari 25% kepada 19%! ๐Ÿ“‰✈️ 


Strategi bijak ini adalah hasil perundingan yang teliti, memastikan kepentingan syarikat dan negara terpelihara.


#TZA #MITIMalaysia #PemacuPotensiGlobal #MADANIBekerja #tarif #trump #USA



BANGKANG DALAM SETUJU






YB Rompin baru habis berucap mengenai tenaga boleh baru (TBB). 


Banyak yang disuarakan telah digagaskan secara menyeluruh dalam NETR (National Energy Transition Roadmap) seawal 2023.


Beliau mengkritik kerajaan kerana sepatutnya lebih giat menggalakkan eksport tenaga.


Ha3 saya rasa YB Rompin tidak sedar, sebelum ini yang tidak bersetuju dengan bekalan tenaga rentas sempadan ni PN, dibawah Takiyuddin dahulu.


Saya & Nik Nazmi bawa kertas jemaah menteri membenarkan bekalan elektrik rentas sempadan, selain keputusan2 lain utk membolehkan “willing seller willing buyer” basis.


Kehebatan PN ialah ambil perkara yg telah dibuat kerajaan, mula bangkang, kemudian bangkang dalam bersetuju (setuju dengan idea, tapi sekarang bangkang sebab tidak cukup hebat).


Ini satu strategi hebat ๐Ÿคฃ



CITA CITA RAMASAMY RAKAN PNPAS

Che Ibrahim


 .. sekiranya kerajaan Anwar jatuh, kuil berkenaan akan dikekalkan di tapaknya sekarang... 


- Dr Ramasamy






๐——๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—ฃ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—น๐—ถ๐—บ๐—ฎ ๐—ธ๐—ฒ ๐—ฃ๐—ฒ๐—น๐˜‚๐—ฟ๐˜‚ ๐—ง๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฎ๐˜€๐—ฎ๐—ฟ – ๐—ก๐—œ๐—” ๐—ž๐—ผ๐—ฟ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป ๐—ฃ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฎ๐˜†๐—ฎ๐—ฎ๐—ป, ๐—ฅ๐—ฎ๐—ณ๐—ถ๐˜‡๐—ถ ๐—ง๐—ฒ๐˜๐—ฎ๐—ฝ ๐——๐—ถ ๐—š๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ๐˜€๐—ฎ๐—ป ๐——๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ป


SEHINGGA KINI GAGAL MENYATUKAN DAN MENYERANG ....


Leaon Wen






> “๐˜ฝ๐™ž๐™ก๐™– ๐™ ๐™–๐™ช ๐™™๐™ž๐™Ÿ๐™–๐™ฃ๐™Ÿ๐™ž๐™ ๐™–๐™ฃ ๐™Ÿ๐™–๐™™๐™ž ๐™Ÿ๐™š๐™ฃ๐™š๐™ง๐™–๐™ก, ๐™ฉ๐™–๐™ฅ๐™ž ๐™–๐™ ๐™๐™ž๐™ง๐™ฃ๐™ฎ๐™– ๐™ ๐™–๐™ช ๐™˜๐™ช๐™ข๐™– ๐™–๐™ก๐™–๐™ฉ ๐™ข๐™–๐™ž๐™ฃ๐™–๐™ฃ – ๐™ž๐™ฉ๐™ช๐™ก๐™–๐™ ๐™ ๐™ž๐™จ๐™–๐™ ๐™ฅ๐™ค๐™ก๐™ž๐™ฉ๐™ž๐™  ๐™™๐™–๐™ก๐™–๐™ข ๐™ฉ๐™ค๐™ฅ๐™š๐™ฃ๐™œ ๐™จ๐™š๐™ฃ๐™ฎ๐™ช๐™ข๐™–๐™ฃ.”


๐ŸŽญ ๐—ฃ๐—ฟ๐—ผ๐—น๐—ผ๐—ด: ๐—๐—ฎ๐—ป๐—ท๐—ถ ๐——๐—ถ๐—ท๐˜‚๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด, ๐—ฅ๐—ฒ๐—ฎ๐—น๐—ถ๐˜๐—ถ ๐—ง๐—ฒ๐—ฟ๐—ฏ๐˜‚๐—ฎ๐—ป๐—ด


NIA — satu nama besar dalam kepimpinan muda parti.

Dia dijanjikan dokongan.

Dinaikkan dengan gendang dan kompang.

Konon akan dibantu, disokong, diangkat lebih hebat dari Rafizi.


๐™๐™–๐™ฅ๐™ž ๐™ก๐™š๐™ฅ๐™–๐™จ ๐™ข๐™š๐™ฃ๐™–๐™ฃ๐™œ ๐™Ÿ๐™–๐™ฌ๐™–๐™ฉ๐™–๐™ฃ ๐™๐™ž๐™ข๐™—๐™–๐™ก๐™–๐™ฃ ๐™‹๐™ง๐™š๐™จ๐™ž๐™™๐™š๐™ฃ?

๐Ÿ’จ Sunyi. Sepi. Senyap. Sendu.


๐Ÿ˜ต‍๐Ÿ’ซ ๐—ฅ๐—ฒ๐—ฎ๐—น๐—ถ๐˜๐—ถ๐—ป๐˜†๐—ฎ? ๐—•๐˜‚๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฃ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—น๐—ถ๐—บ๐—ฎ, ๐—ง๐—ฎ๐—ฝ๐—ถ ๐—ž๐—ผ๐—ฟ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป ๐—ฃ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฎ๐˜†๐—ฎ๐—ฎ๐—ป


NIA seolah-olah telah ๐™™๐™ž๐™ฅ๐™š๐™ง๐™œ๐™ช๐™ฃ๐™–๐™ ๐™–๐™ฃ ๐™จ๐™š๐™—๐™–๐™œ๐™–๐™ž ๐™ฅ๐™š๐™ก๐™ช๐™ง๐™ช ๐™ฉ๐™š๐™ง๐™–๐™ ๐™๐™ž๐™ง untuk tembak Rafizi dari dalam.

Strategi puak ๐™Ž๐™š๐™ข๐™—๐™ช๐™ฃ๐™ฎ๐™ž๐™–๐™ฃ, ๐™Ž๐™ž๐™–๐™ก๐™–๐™ฃ & ๐™Ž๐™ช๐™ฃ๐™™๐™–๐™ก๐™–๐™ฃ ๐™˜๐™ช๐™ ๐™ช๐™ฅ ๐™ก๐™ž๐™˜๐™ž๐™ :


•  Suruh tanding atas nama “penyatuan”


•  Janji akan bantu bila menang


•  Tapi lepas menang, dia dibiarkan hanyut dalam lumpur pengkhianatan


๐˜ผ๐™ฅ๐™– ๐™ฎ๐™–๐™ฃ๐™œ ๐™ฉ๐™ž๐™ฃ๐™œ๐™œ๐™–๐™ก ๐™จ๐™š๐™ ๐™–๐™ง๐™–๐™ฃ๐™œ?

Facebook penuh berita tiada halatuju.

Tiada hala, tiada suara, tiada pelan.

Bukan Panglima, tapi macam maskot untuk ‘Damai Dalam Gelap’.


๐ŸŠ ๐—ฅ๐—ฎ๐—ณ๐—ถ๐˜‡๐—ถ: ๐— ๐—ฎ๐˜€๐—ถ๐—ต ๐—•๐—ฒ๐—ฟ๐—ด๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ ๐—ง๐—ฎ๐—ป๐—ฝ๐—ฎ ๐—๐—ฎ๐˜„๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐—ป, ๐—ง๐—ฒ๐˜๐—ฎ๐—ฝ ๐— ๐—ฒ๐—ป๐˜†๐—ฎ๐—น๐—ฎ ๐——๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—”๐˜†๐˜‚๐—ต ๐— ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐˜†๐˜€๐—ถ๐—ฎ


Rafizi pula?

Tak tunggu jawatan. Tak perlu spotlight.

๐˜ฟ๐™ž๐™– ๐™—๐™–๐™ฃ๐™œ๐™ช๐™ฃ ๐™™๐™š๐™ฃ๐™œ๐™–๐™ฃ ๐™ฅ๐™š๐™ก๐™–๐™ฃ. ๐˜ผ๐™ฎ๐™ช๐™ ๐™ˆ๐™–๐™ก๐™–๐™ฎ๐™จ๐™ž๐™– ๐™Ÿ๐™–๐™ก๐™–๐™ฃ ๐™ฉ๐™š๐™ง๐™ช๐™จ.

๐™‹๐™š๐™ง๐™ช๐™จ๐™–๐™๐™–๐™–๐™ฃ ๐™Ž๐™ค๐™จ๐™ž๐™–๐™ก, ๐™Ÿ๐™ค๐™ง๐™–๐™ฃ ๐™š๐™ ๐™ค๐™ฃ๐™ค๐™ข๐™ž ๐™ข๐™–๐™ง๐™๐™–๐™š๐™ฃ, data rakyat — semua dia pegang.


> “๐˜ ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ณ ๐˜ต๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ต๐˜ถ๐˜ฏ๐˜จ๐˜จ๐˜ถ ๐˜ถ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ค๐˜ข๐˜ณ๐˜ข, ๐˜บ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ญ๐˜ด๐˜ถ ๐˜ฉ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ฑ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ข๐˜จ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ข.”


๐˜ฟ๐™ž๐™– ๐™ข๐™ช๐™ฃ๐™œ๐™ ๐™ž๐™ฃ ๐™™๐™ž๐™จ๐™ž๐™จ๐™ž๐™, ๐™ฉ๐™–๐™ฅ๐™ž ๐™™๐™ž๐™– ๐™ฉ๐™–๐™  ๐™ง๐™š๐™—๐™–๐™.

Rafizi terus kerja – yang lain sibuk cari kamera.


⚠️ ๐—ก๐—œ๐—” ๐—ž๐—ถ๐—ป๐—ถ ๐——๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ ๐—™๐—ฎ๐˜€๐—ฎ ๐—ฆ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฟ – ๐—ง๐—ฎ๐—ฝ๐—ถ ๐—ฆ๐˜‚๐—ฑ๐—ฎ๐—ต ๐—ง๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐—ฎ๐—บ๐—ฏ๐—ฎ๐˜?


NIA mungkin sudah sedar bahawa dia telah diperalat.

Tapi ego itu besar, dan rasa rugi tu lebih pedih dari kekalahan.

Nak kembali ke jalur Rafizi?

๐™๐™š๐™ง๐™ก๐™–๐™ก๐™ช ๐™จ๐™š๐™ฃ๐™ฎ๐™–๐™ฅ, ๐™ฉ๐™š๐™ง๐™ก๐™–๐™ก๐™ช ๐™ ๐™ค๐™จ๐™ค๐™ฃ๐™œ — macam tengok sungai yang dulu deras, sekarang tinggal lumpur lesu.


Kalau betul dia mahu kembali pulih:

๐Ÿ”ฅ Buat kenyataan.

๐Ÿ”ฅ Tegur dalaman.

๐Ÿ”ฅ Rapatkan saf dengan fakta, bukan dengan puak perdayaan.


๐™†๐™–๐™ก๐™–๐™ช ๐™ฉ๐™–๐™ ?

Dia akan dikenang bukan sebagai reformis,

tapi sebagai simbol ‘๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜ด๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ’ dalam ๐™™๐™ง๐™–๐™ข๐™– ๐™ ๐™ช๐™–๐™จ๐™– ๐™ฎ๐™–๐™ฃ๐™œ ๐™ฉ๐™ž๐™™๐™–๐™  ๐™ข๐™–๐™ฉ๐™–๐™ฃ๐™œ.


๐Ÿง  ๐˜—๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ข: Leon Wen | ๐˜๐˜ช๐˜ณ๐˜ถ๐˜ฌ ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ต๐˜ข...

> “๐˜ ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ซ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ช ๐˜ข๐˜ญ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ญ๐˜ข๐˜ฎ ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ข๐˜บ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ, ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ฉ๐˜ช๐˜ณ๐˜ฏ๐˜บ๐˜ข ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฃ๐˜ถ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ญ๐˜ข ๐˜ต๐˜ช๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜จ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ข. ๐˜›๐˜ข๐˜ฑ๐˜ช ๐˜บ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ญ๐˜ช๐˜ฉ ๐˜ซ๐˜ข๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ญ๐˜ข๐˜ถ ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜ข๐˜ฏ — ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ซ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ช ๐˜ค๐˜ข๐˜ฉ๐˜ข๐˜บ๐˜ข ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ญ๐˜ข๐˜ฎ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฑ ๐˜ฑ๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ช๐˜ต๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ถ๐˜ฉ ๐˜ด๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ธ๐˜ข๐˜ณ๐˜ข.”


๐Ÿ’ฃ ๐—ฃ๐—ฒ๐—ป๐˜‚๐˜๐˜‚๐—ฝ: ๐—๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—๐—ฎ๐—ฑ๐—ถ ๐—•๐—ผ๐—ป๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ ๐——๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ ๐—Ÿ๐—ฎ๐—ธ๐—ผ๐—ป๐—ฎ๐—ป ๐—ฆ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ฟ๐—ถ


Bila pemimpin muda jadi ๐™ฉ๐™š๐™ง๐™ก๐™–๐™ก๐™ช ๐™ฅ๐™š๐™ง๐™˜๐™–๐™ฎ๐™– ๐™Ÿ๐™–๐™ฃ๐™Ÿ๐™ž ๐™™๐™–๐™ก๐™–๐™ข ๐™ฅ๐™–๐™ง๐™ฉ๐™ž,

Dan terlalu selesa dalam zon selamat ๐™ฎ๐™–๐™ฃ๐™œ ๐™ฅ๐™š๐™ฃ๐™ช๐™ ๐™–๐™ข๐™ฅ๐™ช ๐™™๐™–๐™ฃ ๐™Ÿ๐™ž๐™ก๐™–๐™ฉ,

Maka lahirlah satu generasi pemimpin yang ๐™œ๐™–๐™œ๐™–๐™ก ๐™Ÿ๐™–๐™™๐™ž ๐™ฅ๐™š๐™ฃ๐™˜๐™š๐™ฉ๐™ช๐™จ ๐™ฅ๐™š๐™ง๐™ช๐™—๐™–๐™๐™–๐™ฃ,

Tapi ๐™๐™–๐™ฃ๐™ฎ๐™– ๐™Ÿ๐™–๐™™๐™ž ๐™ฃ๐™ค๐™ฉ๐™– ๐™ ๐™–๐™ ๐™ž ๐™™๐™–๐™ก๐™–๐™ข ๐™จ๐™š๐™Ÿ๐™–๐™ง๐™–๐™ ๐™ฅ๐™š๐™ฃ๐™ฎ๐™š๐™จ๐™–๐™ก๐™–๐™ฃ.


Rafizi ๐™™๐™–๐™ ๐™—๐™š๐™ง๐™ž ๐™–๐™ข๐™–๐™ง๐™–๐™ฃ.

Rakyat pun ๐™™๐™–๐™ ๐™—๐™š๐™ง๐™ž ๐™ž๐™จ๐™ฎ๐™–๐™ง๐™–๐™ฉ 33% ๐™ข๐™š๐™ง๐™ช๐™™๐™ช๐™ข ๐™จ๐™ค๐™ ๐™ค๐™ฃ๐™œ๐™–๐™ฃ.



๐™„๐™ฃ๐™œ๐™–๐™ฉ ๐™๐™–๐™ ๐™ฉ๐™– ๐™Ž๐™š๐™Ÿ๐™–๐™ง๐™–๐™:


•  Najib tumbang 2018 = 32%


• Muhyiddin & Ismail? Lagi rendah


•  Mahathir? Kalah sampai hilang deposit.


๐™†๐™ž๐™ฃ๐™ž ๐˜ผ๐™ฃ๐™ฌ๐™–๐™ง ๐™ฉ๐™ž๐™™๐™–๐™  ๐™ฉ๐™š๐™ง๐™ ๐™š๐™˜๐™ช๐™–๐™ก๐™ž jika masih berseronok dengan autadusta penjilat, pembodek, pengampu puak-puak Sialan, Sembunyian dan Sundalan — ๐˜ผ๐™ฃ๐™ฌ๐™–๐™ง, ๐™‰๐™„๐˜ผ ๐™™๐™–๐™ฃ ๐™‹๐™†๐™ ๐™—๐™ค๐™ก๐™š๐™ ๐™Ÿ๐™–๐™ฉ๐™ช๐™ ๐™ข๐™š๐™ง๐™ช๐™™๐™ช๐™ข macam durian busuk kena hempap monyet dalam kebun.


๐—ฌ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ด๐—ฎ๐—น ๐—ต๐—ฎ๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ —

๐˜€๐—ถ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ ๐˜€๐—ฒ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐˜€๐—ถ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐˜‚๐˜€ ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ฎ๐—ฝ ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฎ๐˜†๐—ฎ๐—ฎ๐—ป.




MAAF TERKILAF


RMS


 Batik Indonesia ke ni..??


Bukan apa, saya menerima rungutan pengusaha batik, kurangkan sokongan dari kerajaan negeri pada seni batik, jika saya terkhilaf saya minta maaf - Amzad Shahrim.




BOLEH CUBA NASIB MIC


 RMS


Boleh cuba.. mana tahu MIC akan kembali dapat sokongan pengundi.. sudah sudah lah bertelagah nak keluar.. lepas tu tarik balik.. 


BN tak ada masalah jika MIC keluar kerana IPF, Makkal Sakti dan KIMMA dah standby. Sebelum ni MIC block IPF. Makkal Sakti dan bertanding.