Sunday, July 12, 2020

Mari baca sejarah...!KENALI TUN DARI KACAMATA PEMIMPIN UMNO*

Mari baca sejarah...!

*Syafie Apdal dipergunakan utk lahirkan sentimen*

*KENALI TUN DARI KACAMATA PEMIMPIN UMNO*

Tun Dr Mahathir sangat licik bermain politik. Itu kita mesti akui. Tapi selicik licik Tun, kita diajar utk mengambil ikhtibar dari sejarah. Kata ilmuan... 'Jika seseorang tidak belajar dari sejarah, dia berpotensi utk melakukan kesalahan org lain yg pernah terjadi di masa lalu yg sebenarnya hal tersebut boleh dihindari.'

Sejak era PM pertama lagi, Tun Mahathir telah membuat onar hingga beliau disingkirkan dari UMNO oleh Tunku Abdul Rahman. Khabarnya kemarahan Tunku Abdul Rahman kpd Mahathir memang dpt dilihat jelas oleh jamaah Menteri hingga bila disebut nama Mahathir, Tunku Abdul Rahman akan berubah wajahnya.

Kemarahan PM pertama itu tidak sampai di situ... Selepas berbelas tahunnya menyerahkan jawatan PM kpd Tun Razak dan PM bersilih ganti hingga ke zaman Mahathir... Tunku masih sangsi dgn Tun Mahathir.

Allahyarham Tan Sri Mohamed Rahmat yg dianggap org yg paling taat kpd Tun Mahathir, di dlm bukunya menulis beliau pernah mempelawa Tunku Abdul Rahman menyertai semula UMNO Baru tetapi ditolak.

Tunku menjelaskan bahawa “Macam mana I nak maafkan dia? (Dr Mahathir). Dia tu jenis manusia yang tak boleh dipercayai langsung."

Tidak ramai anak2 muda yg mengetahui kisah sejarah perbalahan itu. Apa yg membuatkan Tunku Abdul Rahman kecewa dgn Tun Mahathir, "Amat menyedihkan sekali sekeping surat yang memerlukan masa 10 minit menulisnya telah memusnahkan khidmat saya selama lebih 17 tahun.

Dr Mahathir sendiri tahu untuk bangsa dan negara, saya telah mengorbankan segala kesenangan dan telah menjadi miskin dan papa malah untuk membayar cukai pendapatan pun saya terpaksa menjual harta benda," Tunku Abd Rahman, dipetik dari surat daripada Dr Mahathir.

Rupanya kisah keegoan Tun Mahathir mahu semua org mengikut kata2nya bukan perkara baru dilakukan Tun Mahathir tetapi telah lama. Tunku Abdul Rahman, Tun Hussein Onn, Tun Musa Hitam, Tunku Razaleigh, Anwar Ibrahim, Tun Abdullah Badawi, Najib Razak dan terbaru Muhyiddin Yassin adalah antara mangsa politik Tun Mahathir.

Kita belajar sejarah pertembungan Mahathir dan Ku Li. Pengundian berlaku 'blackout' hingga sampai UMNO diharamkan. Dlm satu temubual, Datuk Nik Ahmad Azmi memberitahu parti S46 terpaksa ditubuhkan atas nasihat Tunku kerana UMNO Baru yg Tun tubuhkan tidak membenarkan Tengku Razaleigh menyertainya.

*Secara fakta Anwar Ibrahim dan Muhyiddin Yassin jika kita melihat sejarahnya, mereka tidak meninggalkan UMNO tetapi keduanya disingkirkan. Yg meninggalkan UMNO adalah Tun Mahathir sendiri.*

Sebelum itu, Tun Musa Hitam pula menjadi mangsa dan selepas berpuluh tahun barulah beliau memberitahu, "Kalau saya lawan, saya akn dituduh sebagai homoseksual dan mengadakan seks dgn binatang dan lain2. Kamu tidak kenal dia (Tun). Masa itu juga saya tiada kekuatan kewangan. Duit semua dipegang oleh Daim," jelas Tun Musa Hitam.

Itu antara pengalaman mereka yg pernah bersama dgn Tun yg LGE dan rakannya Mat Sabu kena belajar sejarah. Apa kata Tun Abdullah Badawi atau dikenali Pak Lah yg sukar utk kita melihat beliau marah tetapi dlm satu rakaman eksklusif ketika menjawat jawatan PM ketika itu Pak Lah berkata...

"Siapa kah Tun yg sudah keluar dari UMNO yg membuat arahan pada org UMNO apa yg patut dilakukan. Dia (Tun) berlagak seolah dia Pengarah pilihan parti. Menentukan org itu yg boleh pegang jawatan ini, org ini pegang jawatan itu. Siapa yg perlu ada dlm parti, siapa yg perlu dikeluarkan. Apa hak dia buat begitu?"

Kisah yg berlaku kpd Pak Lah inilah yg kini berlaku sekali lagi kpd PH. Beliau bukan lagi anggota PH. Malah beliau gelendangan politik. Tiada berparti tetapi boleh mengarahkan LGE dan Mat Sabu bermesyuarat dgnnya dan menentukan siapa yg menjadi PM.

Tindakan LGE dan Mat Sabu bertemu Tun utk menentukan siapa bakal PM PH sepertimana berlaku bagaimana Tun mempengaruhi Tan Sri Muhyiddin dan Najib Razak memberi tekanan politik kpd Pak Lah utk berundur.

Yg menghairankan kita, kedua wakil parti itu tidak menyanggah malah akan membawa kpd mesyuarat parti masing2 atas cadangan Tun itu. Pelik sepatutnya mereka pergi mesyuarat tentulah tidak bersetuju kerana Syafie Apdal bukanlah dari parti Pakatan Harapan.

Kedua mereka lama dlm politik tetapi lama belum tentu bijak. Jika bijak sudah lama PAS dan DAP bersatu sejak era 70-an dan 80-an lagi.

Mereka kena baca buku UMNO 'Berakhirnya Sebuah Impian' tulisan Allahyarham Tan Sri Mohamed Rahmat. Jika Mat Sabu nak bodek Tun skrg, dia kena kenal siapa Tun melalui buku yg ditulis oleh Allahyarham Tan Sri Mohammed Rahmat itu.

Siapa yg tidak kenal beliau. Selepas UMNO diharamkan dan muncul UMNO Baru, Mohamed Rahmat menjadi ahli UMNO (Baru) dgn nombor 00000003 dan dilantik menjadi Setiausaha Agung UMNO yg baru.

Mohamed Rahmat diangkat oleh Mahathir utk mengimbangi kehilangan tokoh dari Johor, Tun Musa Hitam dan Shahrir Samad yg meninggalkan UMNO ketika itu. Siapa yg boleh digunakan Tun akan gunakan sepertimana 2 kali beliau menggunakan Anwar utk mencapai cita2 politiknya.

Mohamed Rahmat telah menggunakan kedudukannnya sebagai Menteri Penerangan utk membuat kempen Semarak bagi mengembalikan imej Mahathir yg teruk tercalar selepas pengunduran Tun Musa Hitam dan Ku Li.

Mohamed Rahmat dianggap org kuat Tun Mahathir. Ada yg kata beliau sangat kuat membodek Tun Mahathir sebagai PM ketika itu. Dlm sangkaan kita tentulah beliau mendapat byk penghargaan dari Tun Mahathir, rupa2nya sebaliknya apabila membaca buku beliau.

Kata Mohamed Rahmat, beliau pergi ke pejabat Tun selepas diminta utk melepaskan jawatan sebagai Menteri sebelum itu... "Sir, I setuju utk berhenti... Tiada apa2 utk I." (mungkin dimaksudkan jawatan CEO, Duta dan Pengerusi GLC.)

Jawab Tun, "Nothing for you..." Mohamed Rahmad sgt kecewa dan menulis kesetiaan yg diberikan dibalas oleh Tun dgn kesombongan. Habis madu sepah dibuang.

Belajar dari sejarah... Saya bersetuju keputusan yg dibuat Anwar. Dulu pun begitu dia kata dia akan serahkan jawatan PM kpd Anwar. Kemudian dia paksa Anwar berhenti. Anwar mengambil keputusan lawan kerana merasa beliau difitnah dan di pihak yg benar.

Teruk Anwar dilakukan. Beliau diaib, dipukul, dibogel dan dipenjarakan. Selepas 16 tahun berlalu oleh kerana dendamnya kpd Najib beliau sanggup mengadap Anwar Ibrahim semata-mata memenuhi kehendak nafsunya.

Kesediaan Anwar menerima Tun sungguh mengejutkan sehingga anak2 Anwar marah kerana mengenangkan sejarah penderitaan keluarga mereka. Malah seringkali kita melihat air mata Wan Azizah mengalir mengenangkan nasib suaminya di penjara.

Anwar memberitahu, kemarahan teramat sangat dan dendam Tun Mahathir kpdnya kerana dia menolak utk membantu anak Tun Mahathir yg memerlukan suntikan hampir RM 2 billion ketika itu.

Tun Abdullah juga dikatakan menjadi kemarahan Tun Mahathir kerana tidak meneruskan projek jambatan bengkok yg diilhamkan Mahathir.

Kes yg sama berlaku kpd Najib, kisah bermula apabila beliau tidak menyokong Datuk Seri Mukhriz Mahathir yg berhasrat utk bertanding sebagai Naib Presiden UMNO dlm pemilihan UMNO pada akhir 2013.

Beliau tidak menyokong Mukhriz sebagai Naib Presiden parti kerana baharu sahaja melantik anak Mahathir itu sebagai Menteri Besar Kedah.

“Selama ini saya bertahan. Saya cuba untuk tutup mulut kerana saya masih menghormati dia (Mahathir). Budaya kita ajar kita untuk menghormati orang tua.

“Lebih2 lagi, saya tidak boleh menafikan bahawa dia pernah berjasa kepada saya kerana dia pernah menyokong saya menjadi Perdana Menteri,” ujar Najib

Jadi apa yg dilakukan oleh Tun skrg ini adalah ulang tayang atas kejayaannya menjatuhkan pemimpin2 yg tidak sependapat atau mendengar 'titah'nya.

Pelantikan Syafie Apdal ini matematiknya sgt mudah. Pertama, beliau bimbang jika Syafie Apdal suatu masa nanti akn  bersama-sama Anwar menyokong PH. Kedua, sekadar mahu DAP dan Amanah terus menyerang PKR.

Tun tahu Syafie Apdal tidak akan jadi PM. Mana cukup nombor dan adalah lebih baik dia melantik Hishamuddin atau Azmin. Beliau hanya mahu musuh Anwar ramai. Itu juga antara pendapat Bung Mokhtar mengenai pelantikan Syafie Apdal.

Selain itu, Tun hanya mahu memainkan sentimen org Borneo, jika PKR menentang bermakna PKR menolak pemimpin2 Borneo. Licikkan sdg Syafie Apdal sgt mustahil utk menjadi PM. Tun dulu jadi PM 22 tahun negeri Kedah tak maju2 juga. Tun tahu org Malaysia mudah dimainkan isu sentimen seperti Melayu di Malaya.

PKR telah Tun Mahathir lemahkan dgn pecahkan parti tersebut. Tun Mahathir menggunakan Azmin Ali utk berbuat demikian dan akhirnya PKR terpecah dua. Tapi Tun Mahathir tahu kekuatan PH akn kembali pada PRU-15 kerana Azmin Ali hanya boleh mempengaruhi pemimpin PKR dgn jawatan tetapi dgn rakyat yg menyokong PKR tidak sama sekali.

Ia berlaku sepertimana PAS dan Amanah. Walau pun 16 pemimpin utama PAS meninggalkan parti tersebut dgn menubuhkan Amanah tetapi kekuatan PAS jauh lebih kuat di mana hampir 1.7 juta mengundi parti tersebut pada PRU lalu.

Jadi Tun merasakan dgn meletakkan orgnya di dlm kerajaan PN dan beliau pula menguasai PH... Maka politik negara ini berada dlm kekuasaannya. Tun bila2 masa boleh bersemuka dgn Muhyiddin. Tun tahun Muhyiddin memerlukan beliau utk memastikan Azmin dan Hishamuddin akn terus bersama.

Hebatkan politik Tun. Sebab itu LGE kena belajar ilmu politik ini. Tun bukan sebarangan ahli politik. Hanya Anwar yg Tun lihat lihat sebagai buku bertemu dgn ruas. Nasihat saya, LGE pergi berjumpa Tun Musa Hitam, Pak Lah, Najib dan Anwar Ibrahim... Pemimpin2 UMNO lebih kenal siapa Tun.

Jika nak hapuskan kleptokrasi... Hishamuddin bukan orgnya. Ingatlah sehingga kini Azmin Ali tidak pernah Tun menyalahkannya. Akhir kata, saya minta jika beri komen mengenai Tun Mahathir jgn hina dgn panggilan tidak baik... Cukup sekadar memberi fakta yg betul bagi menyokong artikel ini. Tunjukkan politik matang...
No comments:

Blog Archive

My Blog List

Followers