Tuesday, September 17, 2019

BMF : JERUNG BERDANSA BILIS SENGSARA..


Oleh: Miqdad Zakaria


Baru shj BMF dilancarkan sudah byk keluhan dari bangsaku Melayu.  Ada drebar lori di Johor dibuang kerja dan mengeluh dok mintak kerja kat bangsaku yg otak kematu.  Ada petani di Perak mengeluh cabai x laku.  Pasar borong pagi ni aku lihat gerai Melayu sgt kurang ikan mungkin ikan x dibekalkan sbb pemborong ikan adalah keturunan Cina. 

Inilah bahananya berperang tanpa senjata yg cukup.  BMF sebenarnya adalah perang dgn pembekal yg ramainya Cina.  Nak berkempen sediakan dulu rancangan yg rapi.  Berapa byk pembekal Melayu yg sanggup membeli jika Cina boikot barangan Melayu kna diambil kira.  Berapa ramai pulak tokey2 Melayu yg sanggup menyerap entah berapa ribu pekerja yg akan dibuang kerja kerana  tindakbalas senyap depa.  Kalau takat hanya ada kuasa membeli tapi tak ada kuasa menjual jadilah mcm zaman Jepun.  Duit banyak tapi nak beli barang takdak.  Takpalah waktu tu boleh mkn ubi kayu tp skg ubi kayu pun dah 4 rgt sekilo.  

BMF ini adalah mainan tokoh2 parti pembangkang yg kecewa krn kecundang.  Depa mainkan sentimen perkauman yg lain dah tak laku mka mrk mencuba sentimen perkauman dari segi ekonomi.  Depa kata BMF tapi sebenarnya buy malay first yg samalah dgn buy chinese last sbb itulah serangan utama mereka iaitu Cina DAP.  

Depa yg dok kempen pun dah ada pendapatan tetap yg byk.  Ada yg pencen wakil rakyat dan ada yg wang simpanan berjuta2. Cina boikot lagi sepuluh tahun depa tak kisah sbb depa dah kaya raya.  Mereka ini amat suka kalau Msia huru hara sbb depa boleh dpt balik kuasa.  Bila kuasa dah ada depa boleh tambah harta dan yg  sdg didakwa ada peluang terlepas begitu shj.. 

Tapi rakyat bawahan b40 yg miskin dah dhaif ini yg merana.  Kalau depa kna buang kerja adakah tokeh2 Melayu mampu serap semuanya?  Ambil contoh speed99 shj ada 4000 lebih pekerja Melayu.  Melayu mana nak ambik depa ni kerja dgn gaji minima 1200 rgt sebulan?  Tu tak kira lagi segala jenis perniagaan lain.. 

Oleh itu kepada Melayu yg ramainya b40 eloklah parti Melayu yg menimbulkan huru hara ini kita lenyapkan terus dari muka bumi Malaysia.  Kalau setakat ada sorang dua Cina yg hina Melayu dan Islam itu tidak melambangkan keseluruhan pandangan masyarakat Cina.  Cina pun mcm kita jugak.  Depa suka keadaan aman utk depa meniaga tanpa gangguan. Yg ambik Melayu kerja kebanyakannya tokey2 Cina sbb mamak nasik kandaq byk ambil Indon dan Bangla.  Malah Mydin sendiri pun aku tgk byk Bangla.  Jadi apa rasionalnya kita marahkan Cina?  

REZEKI MMG ALLAH BAGI TAPI KENA CARI. 

#celotehhalimcgupencen

C&P

No comments:

Blog Archive

My Blog List

Followers