Saturday, October 29, 2016

NAJIB KE CHINA UNTUK PEMBELIAN PERALATAN TENTERA

Image result for china lms navy vesselSeperti biasanya bagi Malaysia, pembelian peralatan tentera adalah satu keperluan dan juga apabila ianya dilihat sebagai salah satu cara untuk mendapatkan bajet bagi pilihanraya akan datang.Makin dekat pilihanraya, makin banyaklah pembelian senjata dilakukan.Mungkin kebetulan, dan setiap tahun Malaysia membelinya.

Kali ini , kiblat pembelian senjata dilihat tidak lagi ke Barat, namun kembali ke China  juga kerana China dikatakan banyak membantu dan menyokong 1 MBD dalam banyak perkara.LMS adalah merupakan kapal yang membawa helicopter dan merupakan kapal perbagai guna bagi TLDM.


Malaysia dikatakan akan membeli lebih 10 buah  LMS dari negara China.Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh pejabat Hishamuddin satu text ucapan telah di keluarkan apabila REUter cuba mendapatkan maklumat mengenainya dilaman FB Hishamuddin Hussein pada selasa.


Hubungan antara Malaysia dan China mencapai kemuncak yang baru pada bulan Disember apabila China datang untuk menyelamatkan Najib dengan $ 2,3 bilion perjanjian untuk membeli aset dana negeri yang dilanda skandal 1MDB, membantu kebimbangan Najib ke atas hutang yang semakin meningkat bagi firma itu.Najib telah menafikan sebarang salah laku dan berkata Malaysia akan bekerjasama dalam siasatan antarabangsa.


Malaysia dikatakan akan membeli sehingga 10 daripada kapal-kapal misi pesisir dengan kos kira-kira 300 juta ringgit ($ 71.430.000) setiap satu, Malaysia boleh membeli kata Lam Choong Wah, rakan-rakan kanan di REFSA, institut penyelidikan Malaysia. Beliau juga adalah pengarang buku mengenai keupayaan tentera Malaysia.

"Sebenarnya kita boleh membeli ini dari beberapa negara. Tetapi China adalah satu-satunya negara yang telah memberikan sokongan politik bagi Malaysia semasa skandal 1MDB. Ini adalah bayaran balik untuk sokongan politik.


Negara China dikatakan antara negara yang banyak membina senjata sendiri termasuk jet pejuang canggih setanding negara barat.Sumber dari Business Insider

Post a Comment

Blog Archive

My Blog List

Followers