Friday, June 12, 2015

Cuepacs gesa kerajaan segera umum kenaikan gaji, bonus

Tak kan la Najib nak bohong lagi,? Dulu cakap lepas laksana GST kerajaan akan tunaikan kenaikkan gaji......

Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja di Dalam Perkhidmatan Awam mahu kerajaan umum kenaikan gaji untuk penjawat awam. – Gambar fail The Malaysian Insider, 12 Jun, 2015.Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja di Dalam Perkhidmatan Awam mahu kerajaan umum kenaikan gaji untuk penjawat awam. – Gambar fail The Malaysian Insider, 12 Jun, 2015.

 Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mahu supaya kerajaan segera mengumumkan kenaikan gaji untuk penjawat awam.

Presidennya Datuk Azih Muda berkata kenaikan itu mestilah lebih baik memandangkan pekerja dalam sektor awam di negara ini berdepan dengan cabaran kos sara hidup yang masih jauh jurangnya dengan kadar upah yang diterima.

"Penjawat awam kini tertanya-tanya bila lagi kerajaan akan mengumumkan kenaikan gaji, bulan puasa ini ada atau tidak ada bonus.


"Inilah masa yang terbaik untuk kerajaan umumkan kenaikan gaji, elaun, elaun wilayah serta penambahbaikan 252 skim gaji dan elaun penjawat awam bagi mengurangkan bebanan mereka dalam keadaan ekonomi tidak menentu kini," katanya ketika berucap pada Majlis Penghargaan Hari Pekerja 2015 dan Malam Mesra Hari Gawai 2015 di Kuching, malam tadi.

Beliau berkata walaupun keadaan kewangan negara kurang stabil ketika ini tetapi ia bukan alasan untuk kerajaan tidak mengumumkan kenaikan gaji kepada penjawat awam yang menunjukkan komitmen dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab masing-masing.


Azih berkata kepimpinan Cuepacs akan terus memperjuangkan hak dan kebajikan penjawat awam di negara ini. – Bernama, 12 Jun, 2015.
Post a Comment

Blog Archive

My Blog List

Followers