Saturday, May 16, 2015

Achtung! Unser Land ist volbracht!- Awas! Negara kita Hancur.

sakmongkol 47
mein Gott! Wir sind tief in der Scheiße!
Frasa German diatas bermaksud my god, we are in deep shit. Mungkin itulah sentiment  Deutsche Bank pada waktu ini.
Mengikut lapuran, 6 bank yang sedang runsing menuntut 1MDB membayar pinjaman RM3.6 billion 4 bulan lebih awal. Jika mereka menuntut duit mereka sekarang, ertinya, bank2 ini yang di pimpin oleh Deutsche Bank AG yakin bahawa 1MDB akan kaput.
Bank German, maka saya gunakan istilah kaput. Mati. 
DS Nazir Razak, anak Tun Razak yang paling sensible sekali menyatakan bahawa tindakan yang paling bertanggung jawab yang patut dilakukan oleh lembaga pengarah dan beberapa eksekutif 1MDB ialah meletak jawatan. Kemudian biarkan suatu pasukan audit bebas membedah 1MDB.
Deutsche Bank dan Nazir Razak adalah pakar dalam bidang kewangan. Eloklah kita dengar cakap mereka yang pakar. Saya hanya tahu guna atm card dari atm machine bank. 
Setengah orang menjadikan 1MDB atm machine mereka!
Janganlah kita memaafkan mereka hanya kerana mereka Melayu. Ramai lagi Melayu yang jujur dan baik. Buang Melayu jenis ini, ramai lagi Melayu ada. Jika semua 3.2 juta melayu UMNO terjun longkang, ada 15 juta Melayu lain boleh ambil tempat mereka.
Deutsche Bank mencari pencerahan mengenai cagaran yang diberikan kepada nya oleh 1MDB. Cagaran tersebut ialah deposit sebanyak USD1.03 billion dalam bank BSI. 
Apa maksud mencari klarifikasi dan pencerahan? Vatt ist der meaning zeeking un glarifikazion? 
Adakah sekuriti itu tidak ada sebetulnya? Duit sebanyak itu tidak ada? Tak de wang tunai USD1.03 billion? Sudah dibawa lari? Dicuri toyol belaan? Atau telah dikeluarkan oleh sesiapa?
Soalan yang paling popular di Malaysia sekarang ialah siapa yang mengarah duit itu dikeluarkan? Siapa yang mengarah yang mengarah itu?
Atau nilai USD1.03 billion tidak bernilai demikian? Ada berapa? USD500 million?
Jika (1) tidak ada tunai USD1.03 billion atau (2) nilai < USD1.03 billion, bagaimana Deutsche Bank luluskan RM3.6 bilion dan apakah bukti dari BSI yang diguna oleh 1MDB itu tulin atau palsu?
Dalam pasaran sekarang ada pula cerita bahawa pasangan pertama Malaysia  adalah kawan baik kepada pemilik dan isteri bank BSI. Jadi mereka bisik2 kepada pemilik BSI minta bantuan tolong dapatkan pinjaman sindikated tanpa syarat yang ketat. Syarat longgar itu bagaimana bentuk nya? Selonggar mana pula?
Tapi dalam parlimen PM sebagai MK telah memberi jawapan bertulis duit sebanyak USD1.03 billion itu ada dalam BSI. Kita tidak ada sebab untuk tidak mempercayai deklarasi keturunan Bugis ini. Mesti dia bercakap benar. Dalam parlimen  pulak itu. 
Tapi bagaimana Deutsche Bank AG sebagai ketua bank tidak verify sama ada dokumen yang dikemukakan itu tulin dan sempurna? Tidakkah ini bermakna terdapat kolusi antara orang dalam Deutsche Bank AG dengan orang dalam BSI? 
Jika 1MDB bungkus, adakah ini akan menyebabkan cross default dengan peminjam2 lain yakni mengakibatkan peminjam lain pun menuntut perlupusan pinjaman oleh 1MDB?  1MDB ada cukup wang kah untuk membayar pinjaman ini?
Dengan pembelian asset2 1MDB oleh ejensi2 kerajaan yang lain dengan kadar segera dan tersembunyi, menunjukkan bahawa 1MDB sudah habis punca nak bayar. 
Penjualan asset milik 1MDB yang dibelinya semenjak 2009 sehinga sekarang, jika perlu dijual bererti plan pelaburan yang memulakan 1MDB tidak berjaya dan tidaklah mantap. Maka semua cakap2 bahawa plan pelaburan 1MDB mantap dan stratejik semua nya kelentongan kerajaan.
Asset yang mendatangkan hasil hanyalah IPP yang dibeli. Tapi nyata revenue dari IPP tidak cukup. Pelaburan lain semua lambat hasil.
Sebab itu kita lihat 1MDB sekarang sedang sibuk membuat asset stripping. Jual apa yang boleh termasuklah memaksa TNB yang sekarang sedang beroperasi dengan reseb lebihan kuasa 55% membeli IPP yang dimiliki oleh 1MDB.
Dan adakah strateji itu bagus- iaitu menjual asset yang generate revenue semasa untuk 1MDB? Kalau tidak ada IPP ini, apakah sumber pendapatan semasa 1MDB?
Pemajuan tanah akan ambil masa. Apakah option 1MDB?
Saya tahu- kenapa tidak 1MDB beli rangkaian semua kedai nasi kandar dalam negara ini yang generate income bermilion Ringgit sebulan?
1MDB is truly a mess.
Saya bukan nak menuduh- tapi saya rasa semua laci2 wang GLC kita semua sudah terbuka dan dikosongkan. All the drawers at our GLCs are already emptied. Now Najib and his gang of pillagers are looking for after the fact excuses to give to the public.
Semua sudah digeledah dan dipaksa membeli asset atau melanggani bon yang diterbitkan oleh 1MDB. Tigggal lagi PM yang juga menteri kewangan menanti saat bahagia untuk memberi justifikasi mengapa laci2 tersebut sudah dikosongkan kandungan nya.
Tabung Haji, KWAP, EPF, LTAT, bahkan kerajaan negeri pun mungkin dikerah menyelamatkan skendel 1MDB. Kita tungu dan lihat.
Dalam parlimen saya bertanya dan menteri kewangan menjawab bahawa dalam bank bernama BSI-sebuah bank yang kecil sahaja , 1MDB simpan USD1.03 billion.
Mengapa ianya tidak dbawa balik ke Malaysia? PM Malaysia yang juga menteri kewangan menyatakan kalau bawak balik ke Malaysia, pengeluaran setiap RM50 juta mesti mendapat kelulusan Bank Negara Malaysia.
Saya tdak tahulah, sama ada ini reasoning seorang menteri, PM atau reasoning penyembunyi wang. Biarlah pembaca yang buat pengadilan.
Tiori saya, ialah ianya tidak boleh dibawa balik ke dalam Malaysia ialah kerana ada pihak yang ada lien keatas nya. Yakni tuntutan keatas nya. Mungkin USD1.03 billion itu dijadikan cagaran.
Mengikut lapuran juga, bank statement Brazen Sky anak syarikat 1MDB telah dikemukakan oleh Arul Kanda sebagai proof of funds. Tapi  cerita berikutnya jadi kelam kabut. BSI kata, dokumen yang ditender oleh Arul Kanda kepada consortium bank bukan dokumen asal BSI.
Hah? Ertinya, sebuah syarikat mega seperti 1MDB melalui ejensi Arul Kanda mengemukakan dokumen palsu?
Janganlah pihak 1MDB main menyorok nyorok dengan kita tidak mahu jujur menerangkan perkara yang sebenarnya. Jika di Singapura, pihak MAS- Monetary of Singapore mempunya kuasa besar untuk mengarah dan memerintah mana2 institusi kewangan menjelaskan perkara yang benar, maka dalam negara kita, bank negara sepatutnya mempunyai otoriti yang besar untuk memerintah 1MDB yang membuat transaksi kewangan menjelaskan perkara yang benar.
Saya rasa , sahabat saya yang mengetuai PAC, Mr. PACman mesti berani bertemu dengan Bank Negara dan bersama nya mengarah pengurusan 1MDB to come clean.
Post a Comment

Blog Archive

My Blog List

Followers