Saturday, March 7, 2015

1 MDB SUDAH MULA DISERANG MUHYIDDIN DAN KHAIRY

Muhyiddin mula menentang Najib melalui       1 MBD sementara Khairy memberi ucapan di New York mengatakan bahawa hutang 1 MDB  boleh membawa kepada hutang bank yang bertimbun dan membebankan bank dan seterusnya rakyat.

 

 

Putrajaya tidak wajar ‘bail out’ 1MDB, tegas Muhyiddin

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengarah pengauditan ke atas 1MDB dibuat dengan telus. – Gambar fail The Malaysian Insider, 6 Mac, 2015.Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengarah pengauditan ke atas 1MDB dibuat dengan telus. – Gambar fail The Malaysian Insider, 6 Mac, 2015.






















Sebarang usaha menangani isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tidak wajar melibatkan tindakan menyelamat (bail out) syarikat tersebut dengan menggunakan dana awam, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin malam ini.
Beliau juga berkata, Lembaga Pengarah 1MDB perlu memberi penjelasan tentang beberapa urusniaga yang kelihatan tidak memberikan keuntungan jangka panjang kepada syarikat dan kerajaan.
"Saya berpandangan Ketua Audit Negara wajar mengaudit akaun 1MDB secara telus, bebas dan menyeluruh dengan meneliti akaun 1MDB sejak awal penubuhannya.

"Ini kerana beberapa tuduhan penyelewengan yang dilemparkan terhadap dana pelaburan strategik itu adalah berhubung urusniaga yang dibuat sejak tahun 2009 yang tidak termasuk dalam tahun kewangan 2013 yang diaudit oleh firma Deloitte," katanya dalam satu kenyataan sambil menyambut baik arahan perdana menteri supaya Ketua Audit Negara mengesahkan secara bebas akaun 1MDB. Beliau juga mengatakan, Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) boleh memulakan siasatannya sendiri terhadap syarikat yang dibebani hutang RM42 bilion itu tanpa perlu menunggu laporan Ketua Audit Negara siap.
Post a Comment

Blog Archive

My Blog List

Followers