Saturday, August 16, 2014

PAS wajar selesaikan perlantikan MB dalam kerangka Pakatan

PAS wajar selesaikan perlantikan MB dalam kerangka Pakatan

 http://wrlr.blogspot.com/2014/08/jangan-percaya-khabar-angin-hj-hadi.html


Saya dimaklumkan bahawa selepas mesyuarat di antara Dato’ Seri Abdul Hadi Awang dengan 13 ADUN PAS dari Selangor semalam, beberapa maklumat yang kurang tepat telah disebarkan melalui whatsapp dan media sosial.

Di antara maklumat yang disebarkan ini termasuklah:

1. Keputusan PAS menolak pencalonan Dato’ Seri Dr Wan Azizah Ismail kononnya adalah atas titah ke bawah DYMM Tuanku Sultan Selangor;

2. Dato’ Seri Anwar Ibrahim terbang ke Kuala Terengganu pada hari Isnin, 11 Ogos 2014 yang lalu untuk mendapatkan surat sokongan melantik Dato’ Seri Dr Wan Azizah Ismail yang kemudiannya ditolak oleh Presiden PAS itu

Saya hadir mewakili KEADILAN bersama-sama Dato’ Seri Anwar Ibrahim dalam pertemuan dengan Dato’ Seri Abdul Hadi Awang dan Dato’ Mustapha Ali itu. Keputusan Dato’ Seri Anwar Ibrahim untuk terbang ke Kuala Terengganu berjumpa Dato’ Seri Abdul Hadi Awang bukanlah untuk mendapatkan tandatangan kepada apa-apa surat sokongan tetapi mengambil kira perlunya membawa proses membuat keputusan kembali ke kerangka Pakatan Rakyat.

Pada hari Sabtu 9 Ogos 2014, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang dan Dato’ Mustapha Ali telah terbang ke Kuala Lumpur untuk berjumpa dengan pimpinan tertinggi DAP tanpa dimaklumkan kepada pimpinan KEADILAN. Di dalam mesyuarat itu, pimpinan PAS itu membentangkan pendapat mereka mengenai pendirian mereka yang menolak pencalonan Dato’ Seri Dr Wan Azizah Ismail dengan harapan DAP akan bersetuju dengan pendirian mereka.

Setelah dimaklumkan oleh pimpinan DAP mengenai perkembangan ini, Dato’ Seri Anwar Ibrahim membuat keputusan untuk berjumpa sendiri dengan Dato’ Seri Abdul Hadi Awang bagi membincangkan jalan memperbaiki hubungan baik di antara parti-parti di dalam Pakatan Rakyat.

Oleh yang demikian, maklumat yang disebarkan kononnya Dato’ Seri Anwar Ibrahim membawa surat sokongan di dalam pertemuan itu adalah palsu dan pembohongan yang tidak membantu merungkai kemelut perlantikan Menteri Besar Pakatan Rakyat yang baru.

Sebagai sebuah kerajaan yang memenangi mandat dua pertiga dalam PRU13 yang lalu, sewajarnya keputusan melantik seorang Menteri Besar dari kalangan ADUN Pakatan Rakyat itu dapat dibuat secara muafakat bersama. Tuanku lebih arif dengan Perlembagaan dan Undang-undang Tubuh negeri Selangor. Setakat ini KeADILan difahamkan Tuanku Sultan Selangor terbuka dalam perkara tersebut dan akan membuat keputusan berlandaskan prinsip undang-undang.

Proses mengikut Perlembagaan dan Undang-undang Tubuh Selangor untuk melantik seorang Menteri Besar adalah jelas dan ia bermula dengan pencalonan seorang ADUN dari parti-parti yang mempunyai majoriti di dalam dewan. Sewajarnya KEADILAN, DAP dan PAS harus berupaya mempersetujui seorang calon dari kalangan ADUN Pakatan Rakyat untuk dibawa pencalonan bagi perkenan ke bawah DYMM Tuanku Sultan Selangor.

Kami sedar bahawa penolakan terhadap pencalonan Dato’ Seri Dr Wan Azizah sebenarnya telah berlaku lama sebelum pun berita kononnya titah ke bawah DYMM Tuanku Sultan Selangor ini mula disebarkan. Umum mengetahui bahawa penolakan tersebut oleh sebahagian pimpinan PAS dibuat kerana beliau adalah seorang wanita.

 Sehingga kini, pimpinan tertinggi PAS masih lagi belum memberi alasan yang jelas kenapa beberapa pimpinan PAS terus membuat kenyataan terbuka menolak pencalonan Dato’ Seri Dr Wan Azizah Ismail walaupun JK PAS Pusat belum bersidang.

Persoalan Menteri Besar Selangor ini seharusnya telah lama diselesaikan berdasarkan prinsip muafakat dan saling menghormati dalam Pakatan Rakyat. Seharusnya kesepakatan dapat dicapai pada mesyuarat Majlis Pimpinan 23 Julai 2014 yang lalu malangnya ia terpaksa ditangguhkan.

Pakatan Rakyat semenjak 2008 belum pernah melanggar prinsip menghormati hak parti masing-masing untuk mengemukakan nama calon Menteri Besar dan Ketua Menteri mereka. Tidak timbul soal parti lain mengusulkan nama lain yang pasti ditafsir melanggar etika ini dan mungkin melaga-lagakan pimpinan dlm parti sekutu.

Proses membuat keputusan di dalam kerangka Pakatan Rakyat perlu dipertahankan. Adalah tidak adil sekiranya isu ini dijadikan pertembungan di antara KEADILAN dan PAS semata-mata sedangkan keseluruhan kepimpinan DAP dan 15 ADUNnya juga menyokong pencalonan Dato’ Seri Dr Wan Azizah Ismail.

Oleh yang demikian, saya berharap supaya PAS mengambil kira majoriti 30 Ahli Dewan Undangan Negeri Selangor telah membuat keputusan yang jelas.


 
DATO’ SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
Setiausaha Agong KEADILAN
16 Ogos 2014


Post a Comment

Blog Archive

My Blog List

Followers